– Att stänga Öresundsbron kostar en miljard per dag för svensk export, säger Per Tryding, vice vd för Sydvenska handelskammaren. Foto: SVT

”Att stänga bron kostar en miljard per dag”

Publicerad

På Sydsvenska handelskammaren anser man att förslaget andas Stockholmsperspektiv.

– Detta verkar vara symbolpolitik. Man hade aldrig fattat en sånt här beslut om bron legat närmare Stockholm, säger vice vd Per Tryding.

– Att stänga bron kostar ungefär en miljard kronor per dag för svensk export och för de pendlare som förlorar arbetsinkomster. I dag har man inte lager på det sätt man hade förr och är mycket mera beroende av transporter ”just in time”, fortsätter Tryding.

Kan Sverige rent juridiskt självt  besluta om att stänga bron?

– Nej, Sverige äger inte frågan ensamt. Danmark är också med och ansvarar för till exempel för lånen, och kan mycket väl stämma Sverige om man tar bort möjligheten att få in pengar på bron.

Vad är det som pågår mellan Sverige och Danmark?

– Det verkar som att det finns en Svartepetter just nu. Jag skulle föredra att man lyfte luren, att man skickade fram lite diplomati och diskuterade detta som ett gemensamt problem. Dert verkar som att man nu försöker göra det ena draget efter det andra och sen vänta för att se vad den andre gör, ungefär som om det vore schack. Men det är är för viktigt för att behandlas så.

Oppositionen kritisk

Även Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) är av samma uppfattning som handelsekammarnen.

– Det här är ett ogenomtänkt panikförslag. Det är extrem Stockholmsfixering där man inte alls förstår hur Öresundsregionen fungerar. 15.000 människor arbetspendlar varje dag. 1,3 miljoner skåningar använder Kastrup, inte Arlanda, som sin huvudsakliga flygplats, konstaterar Tegnhammar.

Centerns Niels Paarup-Petersen är starkt kritisk till förslaget:

– Förslaget skickar katastrofala signaler till alla pendlare, till näringslivet och till alla internationella företag som etablerar sig i regionen. Köpenhamns Flygplats är en förutsättning för Skånes tillväxt och för alla internationella företag i regionen, säger Niels Paarup-Petersen.

– Att det här kommer dagen efter att vi gemensamt från båda sidor sundet rott igenom bildandet av Greater Copenhagen and Skåne Committee, måste betraktas som ett stockholmskt slag i ansiktet på hela Öresundsregionen, säger Birgitta Södertun (KD).

Märta Stenevi(MP) är regionråd och vice ordförande i Regionstyrelsen:

– Det är anmärkningsvärt att man inte tar hänsyn till den här delen av landet och dess behov av tillväxt. Förslaget kommer att slå hårt mot arbetspendlingen och mot näringslivet. När större företag etablerar sig i Skåne är ett av huvudargumenten en sammanhållen region.

Med förslagen klipper regeringen av den livsnerven, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer