Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lät det när flickans förra rektor förhördes i Lunds tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Ättiksfallet: Ingen orosanmälan från skolan – hör rektorns svar i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Upprepade gånger kallade rektorn till flickan som förgiftades av ättika föräldrarna till möten på grund av den omfattande frånvaron. Men när åklagaren frågar om skolan gjorde någon orosanmälan blir svaret att kontakt med socialtjänsten redan skulle finnas.

Flickans tidigare rektor tyckte det var konstigt att flickan inte kom till skolan. Rektorn visste sedan innan att flickan inte hade varit på förskolan sedan pandemins start.

När föräldrarna ringde och sjukanmälde henne var flickans andra syskon oftast på plats. Föräldrarna påpekade att flickan hade ett stort behov av hjälp. Men det var heller inget skolpersonalen upplevde de få gånger flickan väl var i skolan.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Föräldrarna kallades till flera möten, men inget hjälpte för att få dit flickan.

Hör hur rektorn beskriver observationerna kring flickan under förhör i Lunds tingsrätt i klippet ovan.

Rektorn: Fanns en orosanmälan

Trots att det fanns oro kring varför flickan inte kom gjordes ingen orosanmälan från skolan. När rektorn fick frågan av åklagare hänvisade hon till att mamman sagt i ett möte att det redan gjorts en sådan.

Det handlar om en orosanmälan som gjordes från sjukvården när mamman kom in akut efter att ha råkat ut för en olycka i en trappa och skadat ryggen.

Ställer inte upp på intervju

Något närmre svar ger inte rektorn. SVT har efterfrågat en intervju med rektorn samt ansvarig chef i kommunen för att få ett mer utförligt svar. Ingen av dem vill ställa upp.

Skolverket menar att ribban för när en orosanmälan generellt ska göras från skolan är ganska låg. Men huruvida skolan har agerat rätt i detta läge vill de inte spekulera i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet