Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolverket vill inte uttala sig om att skolan inte gjorde en orosanmälan kring flickan i Eslöv, men menar att tröskeln för orosanmälningar är ganska låg. Foto: Johan Nilsson/TT

Ättiksförgiftade flickans skola orosanmälde inte – Skolverket: ”Tröskeln är låg”

Publicerad

Trots att personal kände oro för den höga frånvaron gjordes ingen orosanmälan. På julafton kom sedan den då sexåriga flickan från Eslöv till akuten förgiftad av ättika, vilket hennes föräldrar misstänks vara skyldiga till.

På torsdagen ska bland annat rektorn på flickans dåvarande skola höras i Lunds tingsrätt. I förhör har hon berättat att hon haft kontakt med föräldrarna där hon ifrågasatt varför flickan inte kom till skolan. Från skolans håll ska de även ha erbjudit att hämta flickan.

Hon berättar att hon och kollegor var bekymrade över varför flickan inte kom till skolan. Men ingen orosanmälan gjordes.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Skolverket: Tröskeln ganska låg

Huruvida det var rätt eller fel av skolan att inte göra en orosanmälan i detta fall vill Skolverket inte svara på. Men generellt är tröskeln för när skolpersonal ska göra en orosanmälan vid misstanke om att ett barn far illa ganska låg.

– För ansvaret att utreda om det här barnet faktiskt far illa eller inte ligger på socialtjänsten, säger Anna Medin, jurist på Skolverket.

Samtidigt ska varje fall bedömas enskilt, då det kan finnas många anledningar till att ett barn inte kommer till skolan.

Se hur Skolverket resonerar om orosanmälningar generellt i klippet ovan.

Personal ville göra orosanmälan

Är ett barn ofta borta från skolan ska en frånvaroutredning göras där skolan ska ta reda på hur de kan hjälpa barnet.

En sådan utredning gjordes kring flickan i Eslöv, men längre än så kom inte skolan. Under höstterminen var hon där vid fyra tillfällen, en timme åt gången. Personal uttryckte oro kring hennes omfattande frånvaro och ville att det skulle göras en orosanmälan – men det gjordes aldrig.

SVT Nyheter Skåne har efterfrågat en intervju med rektorn på skolan samt ansvarig chef på kommunen för att få svar på varför skolan inte gjorde en orosanmälan. Båda har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet