Foto: Bernard Mikulic

Avgiften för omskärelse i Skåne flerdubblas

Uppdaterad
Publicerad
Avgiften för traditionell och religiös omskärelse i Skåne höjs radikalt. Detta efter ett beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) i Region Skåne.

Just nu betalar föräldrarna 1800 kronor när deras son ska omskäras. Detta förändras vid årsskiftet till troliga 3000 kronor alternativt 6000 kronor beroende på barnets ålder och på resultatet när upphandlingen är klar.

Omröstningen i nämnden ledde till vinst för alliansen med stöd av Sverigedemokraterna.

Ordförande i nämnden Anna-Lena Hogerud (S) hade inför  nämndmötet föreslagit en fördubbling från 1800 till 3700 kronor. Med detta hade regionens subvention minskat till 3300 kronor för varje operation.

LÄS MER: Så motiverade Region Skåne omskärelse för skattepengar

Ville ta bort subventionerna helt

Men alliansen ville enligt Gilbert Tribo (L) ta bort subventionerna helt. Samtidigt vill Liberalerna förändra behandlingen enligt en modell som tillämpas i Stockholm. Där sker omskärning under lokalbedövning upp till tre månaders ålder och narkos från två års ålder.

Mellan tre månader och två års ålder erbjuds alltså ingen omskärelse eftersom ingen lämplig bedövning finns och att det etiskt inte är acceptabelt att barnen hålls fast.

Fasthållning har skett i uppmärksammade fall vilket lett till stor upprördhet vilket berättades av SVT Nyheter Skåne för några månader sedan.

Med beslutet som fick majoritet efter att Sverigedemokraterna valde att rösta på Liberalernas förslag blir självkostnaden 3000 kr upp till tre månader och 6000 kronor från två års ålder.

-På detta sätt blir det alltså billigare än (S)-förslaget när barnet är under tre månader, säger Gilbert Tribo (L).

TV: Därför låter man omskära sina söner

Majoriteten får inget stöd

Men i Stockholm har egenavgiften sedan ett flertal år bara legat på 1000 kronor även om en höjning nu ska utredas.

Totalt sett i landet och bland en majoritet av landstingen erbjuds ingen hjälp överhuvudtaget med omskärelse som inte kan motiveras medicinskt. Och bara ett litet fåtal subventionerar ingreppet, däribland alltså Skåne.

SD hade inför mötet motionerat om att man inte vill att Region Skåne överhuvudtaget ska upphandla denna tjänst. Samtidigt hade SD signalerat att man kan tänka sig att rösta på alliansens förslag som det mindre dåliga.

LÄS MER: 500 pojkar i kö till omskärelse – risk för köksbordskirurgi

”Brister i föräldraansvar”

Men Gilbert Tribo (L) kallade SD inför mötet för ”extremt oberäkneliga” och ville inte spekulera i hur de skulle kunna tänkas rösta.

-Och vi har inte haft någon kontakt med dem om detta.

Han tror inte att de kraftigt ökade avgifterna kommer att leda till mer så kallad ”köksbordskirurgi”.

– Om föräldrarna väljer att göra detta på egen hand brister man i föräldraansvar.

Beslutet kan ha betydelse för de 100 000 muslimerna som bor i Skåne och de 2 000 judarna i regionen.

Privata Capio i Lund har ett avtal om 400 omskärelser per år men väntetiderna har varit långa för de föräldrar som bestämt sig för att omskära sina söner.

Många instanser däribland Region Skånes etiska råd och Sveriges läkarförbund anser att ett eventuellt beslut om omskärelse ska tas av barnet själv efter att ha fyllt 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer