Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyra barn fick åka till sjukhus efter att den uppblåsbara rutchkanan föll ihop. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Axels tivoli: ”Kontakterna var utdragna”

Uppdaterad
Publicerad

Kontakterna till den uppblåsbara rutschkanan på Kiviks marknad var utdragna. Det var anledningen till att den föll ihop och fyra barn fick föras till sjukhus. Det hävdar Tony Andreasson, vd på Axels tivoli.

Polisen utreder just nu händelsen på Kiviks marknad där fyra barn fick föras till sjukhus efter att en uppblåsbar rutschkana förlorade stabilitet.

Enligt Tony Andreasson, vd på Axels tivoli, hålls rutschkanan uppblåsta av fyra stora fläktar. Två av de fläktarna fungerade inte.

– Kontakterna var utdragna och det gjorde att den vek sig mot ena sidan. Då gick den ned och barnen trillade. Någon förstår inte följderna av att dra ur strömmen. Hade kontakterna inte varit utdragna så hade detta inte hänt, säger han.

Polisen bekräftar

Polisen bekäftar till SVT Nyheter Skåne uppgifterna om att kontakter var utdragna.

– Två av fyra kontakter till blåsstationerna var utdragna, säger Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn.

Nu väntar resultaten av den tekniska undersökningen som ska ge svar på hur det hela gått till.

Tar bort hoppborgar helt

Axels tivoli, som under onsdagen åker till Sjöbo marknad, har bestämt sig för att uppblåsbara hoppborgar inte följer med.

– Vi har haft ett säkerhetsmöte här under morgonen och bestämt att vi inte längre ska ha uppblåsbara hoppborgar. Vi kommer ta bort dem helt, säger Tony Andreasson.

Hur ofta gör ni kontroller?

– Det görs ett flertal gånger per år. Det görs en gång på sommaren och på våren innan vi startar upp. Sedan har vi loggböcker som vi fyller i.

Det är tätt mellan marknaderna i sommar, hur hinner ni kontrollera?

– Säkerheten är det som är viktigast för oss. Det finns en förman på varje atttraktion som har ansvaret för den. Och han har till uppgift att under byggnationens gång kontrollera allting och även kontrollera allt när det är färdigställt.

Pariserhjul gick sönder

Senaste i måndags gick Axel tivolis pariserhjul sönder under Tosia Bonnadan i Ronneby. På grund av det blev det inget pariserhjul i Kivik.

– Pariserhjulet var ingen olycka utan en lamplist hade gått sönder och lossnade, ingen skadades. Det packades ihop och kördes till verkstaden och det kommer vi inte använda igen förrän det är besiktigat och godkänt. Varje dag innan vi öppnar så kontrolleras det igen.

I måndags gick Axel Tivolis pariserhjul sönder i Ronneby. Foto: Per-Anders Fredriksson

Hur garanterar ni att det inte händer igen?

– Ingen kan garantera någonting. Men vi kommer inte använda den här överhuvudtaget. De andra attraktionerna besiktigas, kontrolleras och vi har lagböcker vi följer. Men vi ser mycket allvarligt på när något sådant här inträffar, säger Tony Andreasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer