Bada inte i havet!

Uppdaterad
Publicerad

Gatukontoret i Malmö avråder alla från att bada i havet. Anledningen är att det kan finnas förorenat vatten efter helgens regnoväder.

– I samband med det kraftiga regnvädret har reningsverken tvingats släppa ut orenat vatten, berättar Susanna Söderberg, entreprenöransvarig på gatukontoret i Malmö.

Kommunen har beställt vattenprover för att se hur höga halterna är av mag- och tarmbakterier som finns i vattnet vid samtliga Malmös havbad. Det gäller Ribbersborgsstranden, Sibbarp, Sundpromenaden i Västra hamnen, Scaniabadet, Barnviken och Klagshamn.

Regnkaos i Skåne

Det kan ta upp till en vecka innan provsvaren kommer och tills dess avråder kommunen från bad vid Malmös sträder.

Mag- och tarmbakterier

De senste vattenproverna togs i början på förra veckan, före de kraftiga skyfallen, och då var vattenkvalitetén bra.

– Vi har däremot haft höga halter av mag- och tarmbakterier i vattnet vid flera tillfällen i somras och vi har en teori om att det kan bero på vatten som rinner ner från stränderna där det finns hundbajs och annat som badgästerna har lämnat, säger Susanna Söderberg.

Dessa utsläpp tillsammans med att reningsverken nu har släppt ut orenat vatten gör att gatukontoret avråder från bad tills vidare.

Smutsigt kanalvatten

Även vattnet i Malmös kanaler är förorenat.

– Det kan man se med blotta ögat och det kommer att ta upp till en vecka innan vattnet är utbytt, säger Ulf Nyberg, avdelningschef för avlppsvattenavdelningen på VA Syd.

De två reningsverken Sjölunda och Klagshamn har fått en del skador i samband med helgens oväder. Underhålls- och reperationsarbeten pågår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaos i Skåne

Mer i ämnet