Danmark ska lära Skåne om regnkaos

Uppdaterad
Publicerad
Skånes kommuner måste jobba snabbare för att inte framtida regnoväder ska orsaka stora skador. Det menar länsstyrelsen, som nu vill att kommunerna ska lära sig av Danmark.

Där intensifierades arbetet efter skyfallet 2011 som kostade samhället flera miljarder. 

Galler i gatorna runt om i Köpenhamn bidrog till att allt från Nationalbankens sedelpress till många av butikerna och restaurangerna i källarplan klarade sig undan översvämningar i slutet av augusti. Det gjorde dom inte 2011.

– Då var alla här översvämmade. Det var dom inte nu för en månad sedan, säger Lykke Leonardsen som är chef för Köpenhamns kommuns klimatenhet.

Gallren, och återöppnade stora huvudavloppsledningar ut i hamnen, är redan verklighet. Men sammanlagt finns 300 projekt som Köpenhamns kommun vill satsa mer än 8 miljarder kronor på och som ska upp på politikernas bord på måndag.

– Det råder ingen tvivel om att det vi upplevde då, vad det betydde att Köpenhamn blev översvämmat, gjorde att det det här satte fart, säger Lykke Leonardsen.

Malmö, där både vägar och källare fylldes med vatten efter regnet i augusti, dras med gamla avloppssystem där dagvatten och avlopp blandas. Arbetet för att rätta till det är igång, och tidsödande. Men enligt länsstyrelsen är det bråttom för dom skånska kommunerna: 

– Det de skånska kommunerna behöver göra, och särskilt de som inte har drabbats, det är att fundera på: om det här skyfallet som kom i Malmö händer oss, hur ska vi hantera det? säger Elisabet Weber, länsarkitekt på länsstyrelsen i Skåne.

Mycket finns att lära av Danmark, menar Elisabet Weber. Och tillsammans med kommunerna ska länsstyrelsen besöka Köpenhamn för att dra lärdom av deras arbete.

– Gör något redan nu, säger Lykke Leonardsen på Köpenhamns kommun. Titta på vilka konsekvenser det fick i Köpenhamn och så försök se vilka konsekvenser det hade fått i den egna kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaos i Skåne

Mer i ämnet