Oskar Stenström är bartendern som vill fördjupa diskussionen om alkohol Foto: Bernard Mikulic

Baren spelplats för pjäs om alkohol – vill undersöka drickandet

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen är det premiär för föreställningen ”Vita nätter” i Malmö. Målet är att få besökarna att dricka drinkar och samtidigt fundera på alkoholens goda och dåliga sidor.

Platsen är en liten cocktailbar i centrala Malmö. Föreställningen sätts upp tio gånger och tar tretton åskådare åt gången. I biljettpriset ingår drinkar som ska drickas under föreställningen och få besökarna att fundera på sin egen relation med alkohol.

– Vi firar med alkohol, vi sörjer med alkohol och alkohol letar sig in i fler och fler situationer. Vi vill med denna pjäs undersöka drickandet och dess villkor- baksidor med också det som är härligt med alkohol, säger skådespelaren Oskar Stenström

Oskar Stenstöm har jobbat som bartender. Han och regissören Jens Hanse har hittat många gemensamma nämnare i sina och närståendes relation till alkohol.

– Vi har pratat mycket om dubbla budskap under den här processen och vi som jobbar med föreställningen har alla nån när anhörig som har alkoholproblem och alla vi väljer att dricka ändå och vi tycker om att dricka. Den dubbelheten tror jag att många känner igen sig i, säger regissören Jens Hanse.

– Med den här pjäsen vill vi visa båda sidorna av myntet och vi skapar en härlig utekväll och en bakfylla på samma gång, säger skådespelaren Oskar Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.