Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
-Jag vill bara härifrån. Nån får gärna ta min lägenhet, säger ”Laila”, en av många prövade småbarnsföräldrar i Kinesiska muren. Foto: Hans Larsson

Föräldrar vittnar om misären i Kinesiska muren

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har slutat titta framåt. Det är sorgligt, men nu vill jag bara härifrån. Nån får gärna ta min lägenhet, det är helt okej.

”Laila” är en av många småbarnsföräldrar i skandalhuset ”Kinesiska muren” i Malmö som kämpar för att få vardagen att gå ihop.

Problemen i Kinesiska muren har pågått i många år, något som Sydsvenskan skildrat i flera artiklar.

Huset förfaller och har vanskötts, och bostadsrättsföreningen har varit nära konkurs. Problem med värme, vatten, ventilation och el har varit vardag för de boende.

– Det är ett ständigt pysslande och planerande. Jag kan inte tvätta och ha igång ugnen samtidigt. Och jag kan inte ta min dotter till dagis i barnvagnen eftersom hissen inte fungerar, säger ”Laila”.

Hennes lägenhet känns ombonad, välstädad – och isande kall.

– Vi har ingen värme. Därför sätter vi in el-element. Och när hela huset gjort samma sak går strömmen på grund av överbelastning.  

Men värst av allt, berättar Laila, är fukten och möglet. Hon visar de gråa ränderna som redan är tillbaka på tapeten, två dagar efter att köksväggen mögelsanerades.

”Ingen ventilation”

– Det finns ingen ventilation så all fukt blir kvar. Det är det som gör att det möglar – och att barnen hostar. Och du vet hur det är nu med corona, så fort barnen hostar skickas de hem. Så detta påverkar våra arbeten och allting, säger hon.

Styrelsen svarar

Styrelsen för bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 svarar på frågor via mejl:

Tycker ni att det är rimligt att hundra barn bor i den här miljön?

– Frågan bör ställas till de som haft ansvar och låtit situationen bli så dålig som den är idag. De som hade insyn i ekonomin och ansvar för underhåll är ingen annan än styrelseledamöterna och bolagen från Stockholm.

– Den nuvarande styrelsen eftersträvar en godare miljö för alla boenden och det är därför som vi försöker få ordning och reda på ekonomin och bygga upp den så att framtida åtgärder som förbättrar miljön blir möjliga att genomföra.

SVT Nyheter Skåne har försökt att nå representanter för den förra styrelsen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet