Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bernt Nylund, till höger, och hans grannar Lena och Lars Göran Hansson anser sig ha blivit lurade att byta lägenhet och skriva på ogiltiga kontrakt. Nu slängs de ut från Kinesiska muren. Foto: Firas Razak/SVT

Efter 37 år i Kinesiska muren – nu vräks Bernt och hans grannar

Uppdaterad
Publicerad

I oktober övertalades Bernt Nylund och hans grannar att byta lägenhet i Kinesiska muren i Malmö. Nu tvingas de att lämna sina hem. eftersom MKB anser att avtalet de skrev på var ogiltigt.

– Vi vill ha lovliga kontrakt, säger Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Bernt Nylund och hans grannar Lena och Lars Göran Hansson valde att lämna sina tidigare lägenheter eftersom standarden var undermålig, något som Hem & Hyra var först att rapportera om.

– Det gick knappt att bo där. Min fru har astma och behövde åka in till sjukhuset flera gånger eftersom det var så mycket mögel och fuktskador, säger Lars Göran Hansson.

Företaget Skånelängan erbjöd dem att flytta in i huset bredvid som skulle tas över av MKB.

Problemet var bara att hyreskontrakten skrevs med det juridiska bolaget Skånelängan efter att MKB hade förvärvat huset. Därför menar MKB nu att kontrakten är ogiltiga eftersom som Skånelängan inte hade befogenheter att skriva några hyresavtal.

– Vi anser att vi har blivit totalt grundlurade, säger Bernt Nylund.

”Kan inte göra undantag”

SVT Nyheter Skåne har försökt nå företrädare för Skånelängan utan resultat. Frida Lind, på MKB, förstår ilskan hos de drabbade, men står samtidigt fast vid att man agerat helt riktigt från MKB:s håll.

– Vi värnar så mycket om lovliga kontrakt och det gör vi i hela MKB. Vi vill ju att det här ska vara som vilket annat MKB-projekt som helst, säger hon.

De här människorna har bott här i nästan 40 år och anser sig ha blivit lurade, finns det inget ni kan göra för att de ska kunna bo kvar?

– Nej, det skulle innebära att det är en lägenhet som tas ifrån någon annan som har en kötid, det är inte rättvist gentemot marknaden. Dessutom kan vi inte ge en lägenhet till någon som inte har rätt till den utifrån de premisserna vi satte upp. Vi kan inte göra undantag.

”Vi blir behandlade som sopor”

Det är oklart vad som kommer hända nu för de drabbad hyresgästerna, men de är alla oroliga för framtiden.

– Jag har ingenstans att ta vägen, så nu får jag försöka hitta en ny lägenhet, men det är inte så lätt såhär på stubinen. Jag vet inte vad jag ska göra, säger Bernt Nylund.

I januari försattes Skånelängan i konkurs. Vi har försökt nå företrädare för företaget, men utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.