Efter år av misskötsel: Kinesiska muren får fungerande värme, ventilation och hissar

Publicerad

Bara dagar efter att MKB tillträdde den omstridda fastigheten råder febril verksamhet vid Kinesiska muren. Underhållet har varit eftersatt under lång tid, men nu arbetas det för fullt för att åtgärda de mest akuta bristerna.

– Vi har satt igång värmen, fått igång ventilationen delvis och tre av fyra hissar är i drift, säger Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Turerna kring det allt mer förfallna huset på Rosengård i Malmö har varit många. Styrelsemedlemmar i bostadsrättsföreningen har åtalats för ekobrott, boende har riskerat att förlora sina livsinvesteringar och skicket på fastigheten har blivit allt sämre.

Bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2, som tidigare ägde fastigheten, drogs med så stora skulder att en exekutiv auktion hotade men i sista stund ställdes den in när det kommunala bostadsbolaget MKB lade ett ett bud på 80 miljoner och köpte mittendelen av det enorma huset längs inre ringvägen.

Stora brister i boendemiljön

Bristerna i boendemiljön har varit omfattande. Det har varit mörkt i trapphusen då elen stundtals varit frånkopplad och boende har fått köpa eldrivna element för att värma upp sina kalla lägenheter. Ett återkommande problem har också varit att hissarna i det nio våningar höga huset varit ur drift efter upprepat sabotage.

– Just nu är underhållet ganska eftersatt. Det behöver smörjas, bytas olja, justeras belysning och knappar som inte fungerar. Men vi har försökt få igång det så snabbt som möjligt så att de boende kan åka igen, säger hissteknikern Björn Rosengren.

Mycket kvar att göra

Men även om mycket åtgärdas direkt av de nya ägarna finns det massvis av arbete kvar med fastigheten. I början av nästa år vill MKB gå in i samtliga lägenheter för att kontrollera skicket. Då det tidigare varit en bostadsrättsförening kan just skicket på lägenheterna variera kraftigt och man räknar med stora investeringar för att säkerställa standarden för sina nya hyresgäster. 

– Det finns uppgifter på att det finns mögel och det är också något som vi kommer att åtgärda såklart, säger det kommunala bostadsbolagets fastighetschef Frida Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.