Flera tidigare styrelsemedlemmar åtalas för bokföringsbrott. Foto: Bernard Mikulic

Flera åtalas för ekobrott i Kinesiska muren

Uppdaterad
Publicerad

Flera före detta styrelseledamöter i två skandalomsusade bostadsrättsföreningar i Kinesiska muren i Malmö åtalas nu för bokföringsbrott. Den man som pekas ut som huvudman riskerar också näringsförbud.

Samtidigt som ett 20-tal familjer hotas av vräkning i Kinesiska muren, åtalas nu flera personer som suttit i styrelsen i bostadsrättsföreningarna för bokföringsbrott.

Enligt åtalet har de två bostadsrättsföreningarna Taxeringsrevisorn 2  och Thomsons väg inte skött bokföringen och årsredovisningar har antingen upprättats för sent eller inte alls.

Bostadsrättsföreningars ”ekonomiska resultat och ställning har därför inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen”, skriver kammaråklagare Jimmy Serrano i stämningsansökan.

Hotas av näringsförbud

Sammanlagt är det fem personer som åtalas för bokföringsbrott. En man åtalas för brott i båda föreningarna. Han åtalas dessutom för bokföringsbrott i ett företag som sköter säkerhet och bevakning i området.

En revision av Skatteverket avslöjade stora brister i bokföringen för både i bostadsrättsföreningarna och i säkerhetsföretaget. Åklagaren yrkar på att säkerhetsföretaget ska betala en företagsbot på 500 000 kronor samt att huvudmannen ska beläggas med näringsförbud i fem år.

Riskerar fängelse

Åklagaren har ännu inte bestämt vilka straff han kommer att yrka på, men att det för flera personer handlar om fängelsestraff. Den person som äger säkerhetsföretaget och suttit i båda föreningarnas styrelse riskera det hårdaste straffet, enligt Jimmy Serrano.

– Han är den röda tråden. Han sitter i båda styrelserna och hans bolag har haft många funktioner i föreningarna. Han har haft fastighetsskötsel  och hyrt ut lägenheter, säger Jimmy Serrano.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Under tisdagen skulle familjen Mohamed vräkas från sin bostad i Kinesiska muren:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majid Mohamed hade tömt lägenheten, men vräkningen stoppades i sista stund efter att familjen skickat en begäran om inhibition. Foto: Firas Razak/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet