Mannen som vid vräkningen agerade ombud för bostadsrättsföreningens styrelse dömdes för några månader sen för grov misshandel. Foto: SVT

Bostadsrättsföreningen skickade misshandelsdömd som ombud till vräkningen

Uppdaterad
Publicerad

När familjen Mohamed skulle vräkas skickade bostadsrättsföreningens styrelse ett ombud med fullmakt att agera på föreningens uppdrag. Mannen har ett digert brottsregister och dömdes senast i höstas för grov misshandel.

Det blev upprörda känslor när mannen knuffade en av grannarna i dörröppningen. Enligt grannen ska mannen också ha sparkat honom.

När Kronofogden kom för att avhysa familjen efter krav från bostadsrättsföreningens styrelse, dök en man med en fullmakt upp i lägenheten. Mannen skulle bland annat överlämna nycklar till Kronogden.

Mannen ställde sig på balkongen där han fick frågor från familjens släktingar och media om vem han var och vilken roll han hade på platsen. Mannen ville inte säga mer än att han kände någon i styrelsen via kollegor i säkerhetsbranschen.

Slog järnrör i huvudet

När SVT Nyheter efteråt undersöker vem mannen är visar det sig att han är dömd för och misstänkt för flera brott, till exempel rattfylleri, narkotikabrott och dopningsbrott. Så sent som i höstas dömdes han för grov misshandel.

Enligt åtalet misshandlade mannen en annan man med knytnävsslag och sparkar. När offret låg på golvet utdelalade han flera slag mot kroppen och huvudet med ett järnrör.

När polisen kom till lägenheten där misshandeln ägt rum uppgav det blåslagna offret att han är mer rädd för gärningsmannen än polisen. Han vill inte ställa upp på förhör eftersom ”killen har kopplingar till Hells Angels”.

Rådman nedröstad

Rättens ordförande ville döma mannen till sex månaders fängelse, men röstades ner av nämndemännen som beslutade om en villkorlig dom och samhällstjänst.

SVT ringde på tisdagseftermiddagen till mannen med fullmakten för att ställa frågor om hans kontakter med bostadsrättsföreningen. När SVT presenterade sitt ärende lade mannen på luren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer