Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majid Mohamed hade tömt lägenheten, men vräkningen stoppades i sista stund efter att familjen skickat en begäran om inhibition. Foto: Firas Razak/SVT

Vräkning i Kinesiska muren stoppades i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

I sista stund avbröt Kronofogden vräkningen av en barnfamilj i Malmö på tisdagen. Det är den skandalomsusade bostadsrättföreningen Taxeringsrevorn 2 i ”Kinesiska muren” på Rosengård som ansökt om vräkning av flera familjer i föreningen.

– Jag vet inte vart vi ska ta vägen. Vi kommer att hamna på gatan, sa Majid Mohamed när han på fredagsmorgonen packade ihop de sista ägodelarna inför Kronofogdens ankomst klockan elva på förmiddagen.

Trebarnsfamiljen Mohamed är en av flera bostadsrättsägare på Thomsons väg på Rosengård som ska vräkas efter att bostadsrättsföreningen vänt sig till Kronofogden. Familjen hade inte betalt månadsavgiften sedan april 2020 eftersom de ansåg att de blivit lurade av föreningens styrelse.

Vanskött förening vill vräka barnfamiljer

Det har varit stora problem med el, värme och ventilation som inte fungerar. SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om det vanskötta huset.

När bostadsrättsföreningens styrelse vände sig till Kronofogden betalade familjen av rädsla månadsavgifterna på drygt 60 000 kronor. Trots att skulden var betald drog styrelsen inte tillbaka kravet om vräkning. På tisdagen skulle Kronofogden verkställa avhysningen.

Flera grannar, som också hotas av vräkning, och släktingar till familjen var på plats. Förtvivlade försökte de få Kronofogdens personal att förstå situationen. Familjen Mohamed har banklån på 600 000 kronor på lägenheten.

Skrev ansökan om inhibition på papperslapp

Vräkningen fick en oväntad vändning när sektionschefen Fredrik Lugnmark berättade att familjen kunde ansöka om inhibition hos tingsrätten. En släkting till familjen fick fram papper och penna och ansökan författades på köksbänken i den tomma lägenheten.

Majid Mohamed ser styrelsens krav om vräkning som en hämnd för att han uttalat sig kritiskt om styrelsen i media. Nu ställs familjens hopp till att tingsrätten skjuter upp beslutet om vräkning och sedan också avvisar styrelsens krav.

SVT Nyheter sökte bostadsföreningens ordförande på mejl och telefon, men fick inte några svar. På tisdagskvällen svarade styrelsen i ett långt mejl där man bland annat skriver att det handlar om ”11 stycken uteblivna månadsavgifter sedan april 2020. Här gäller därför dessutom uppsägningsskälet att bostadsrättsinnehavare vid upprepade betalningsförseningar förlorar sin rätt till återvinning. Medlemmarna i detta fall delgavs i samband med ansökan till Kronofogden ett uppsägningsbrev på grund av obetalda årsavgifter men dessa betalade inte inom den stadgade tidsfristen och förlorade således nyttjanderätten till lägenheten”.

Vid avhysningen hade styrelsen skickat en privatperson med fullmakt att representera föreningen och lämna över nycklar. Mannen ville inte presentera sig för media på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer