Trasig nödbelysning och stora mängder brännbart material i källarkorridorerna innebär risker för de boende om det skulle börja brinna, enligt räddningstjänsten. Foto: Räddningstjänsten SydVisa alla (2)
Visa alla (2)

Föreningarna i Kinesiska muren får vite på 850 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Brännbart material, blockerade nödutgångar och belysning som inte fungerar. När räddningstjänsten gjorde en inspektion av fastigheterna i Kinesiska muren fann de allvarliga brister och har nu förlagt föreningarna med viten på sammanlagt 850 000 kronor.

I mars och april förra året gjorde räddningstjänsten en tillsyn av båda fastigheterna i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Anledningen var att polisen hade larmat om att brandskyddet var dåligt.

När räddningstjänsten var på plats upptäckte de flera allvarliga brister, som framför allt berodde på att underhållet var dåligt skött.

”Fastigheten var kraftigt eftersatt och det uppdagades stora brister i brandskyddet” står det i rapporterna.

Blockade utrymningsvägar

Förutom att det brandtekniska underhållet var dåligt så upptäckte räddningstjänsten också att det saknades belysning i trappuppgångarna och att det fanns mycket brännbart material i källaren.

Även flera utrymningsvägar var blockerade eller låsta.

Utrymningsvägar i källaren var antingen låsta eller gick inte att öppna. Ett utrymningsfönster gick till exempel bara att öppna några centimeter, och en utrymningsdörr gick inte av huvudtaget att öppna. Foto: Räddningstjänsten Syd

Föreningarna fick fram till nyår 2020 på sig att se till att alla fel och brister skulle åtgärdas.

Inget hade gjorts på ett år

Men när räddningstjänsten kontrollerade fastigheterna igen i januari hade inget gjorts, och allt såg exakt likadant ut.

Nu har räddningstjänsten beslutat om ett nytt vitesföreläggande till de båda föreningarna på 275 000 respektive 575 000 kronor.

– Det är i bostäder som de flesta dödsbränderna sker och därför är det väldigt viktigt att det finns ett fungerande brandskydd, för de boendes säkerhet. Som räddningstjänst har vi ett lagstadgat uppdrag där vi genomför tillsyn av brandskydd och följer upp de brister som vi uppmärksammar så att de åtgärdas, säger Louise Bengtsson, enhetschef på Räddningstjänsten Syd. 

SVT Nyheter Skåne har försökt nå ansvariga inom de båda bostadsrättsstyrelserna, men utan att lyckas få något svar på hur de ser på bristerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förfallet tilltar i jättefastigheten Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet