Amir är en av bostadsrättsinnehavarna som riskerar att förlora hundratusentals kronor vid en exekutiv auktion. Foto: Firas Razak/SVT

Boende i tårar när Kinesiska muren visades för spekulanter

Uppdaterad
Publicerad

När Kronofogden på måndagen har visning inför den exekutiva auktionen brister det för Amir, en av de boende i Kinesiska muren.

– Det är orättvist. Jag har arbetat och sparat för att kunna köpa en lägenhet, sade han medan tårarna rann efter kinderna.

Bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 ska säljas på exekutiv auktion den 28 september. Att en stor bostadsrättsförening med 79 lägenheter går under klubban är mycket ovanligt i Sverige.

– Naturligtvis måste vi visa fastigheten och ge spekulanterna en god bild av den. Samtidigt som vi måste ha stor respekt och förståelse för dem som bor här. De har en väldigt tuff situation, säger kronofogde Kristina Alexis.

Miljontals kronor borta

Bostadsrättsföreningen har inte skött bokföringen på många år. Miljontals kronor har försvunnit spårlöst.

En ny styrelse i föreningen säger sig ha försökt få ordning på ekonomin. Ett 30-tal lägenheter ägs av bolag kopplade till personer i den gamla styrelsen och som anklagas för att ha skulder på obetalda månadsavgifter på minst sju miljoner kronor.

Den gamla styrelsen hävdar å sin sida att bostadsrättsföreningen är skyldig deras bolag pengar.

Detta framgår i Kronofogdens beslut från augusti efter att den nya styrelsen förgäves försökt ta över lägenheterna.

MKB:s representant hemlighetsfull

Det fanns många intresserade spekulanter på visning. Även Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, var på plats men ville inte säga om bolaget ska lägga bud på auktionen.

– Det finns mycket potential vad jag kan se, säger Tord Johansson Munk, som är delägare i Winningfastigheter.

Nytt medlemsmöte

Men det är inte säkert att det blir en exekutiv auktion nästa vecka. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska ett nytt medlemsmöte hållas i bostadsrättsföreningen på torsdag.

Bostadsrättsinnehavarna ska då rösta om ett förslag som innebär att de kan få tillbaka hälften av sina insatser av en spekulant som vill köpa fastigheten och ombilda den till hyreslägenheter.

I klippet kan du höra vad några av de boende och Kronofogden säger om den exekutiva auktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.