Klockan tickar för bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 i Kinesiska muren i Malmö. I slutet av månaden ska fastigheten säljas på exekutiv auktion. Foto: Bernard Mikulic

Skandalomsusad förening i Malmö säljs – boende förlorar sina investeringar

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av månaden kommer bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 i Kinesiska muren på Thomsons väg i Malmö att säljas på exekutiv auktion. Det innebär med största sannolikhet att bostadsrätterna kommer att omvandlas till hyresrätter och innehavarna kommer att förlora sina investerade pengar.

Problemen för de boende i bostadsrättsföreningen har pågått i flera år. Husen förfaller, styrelseledamöter har åtalats för ekobrott och elavbrott i lägenheterna är snarare regel än undantag. Ett 20-tal familjer som vägrat betala sina månadsavgifter i protest mot förfallet har hotats med vräkning.

I slutet av augusti berättade Sydsvenskan att föreningens medlemmar röstat ner ett räddningsförslag som skulle gett de boende en ekonomisk kompensation motsvarande hälften av vad de betalat för sina lägenheter i samband med en försäljning till ett nybildat företag. Nu kan det alltså istället bli så att de inte får någon ersättning alls.

Väldigt ovanligt

Det är väldigt ovanligt att bostadsrättsföreningar säljs av kronofogden på det här sättet.

– Det mest sannolika är att lägenheterna omvandlas till hyresrätter i samband med försäljningen. Och eftersom det inte finns några tillgångar i föreningen så förlorar de boende sina pengar, säger Fredrik Lugnmark, sektionschef hos Kronofogden i Malmö till SVT Nyheter Skåne.

Får bo kvar

Även om lägenheterna omvandlas till hyresrätter kan de som äger sina lägenheter känna sig trygga med att få bo kvar. Enligt lagen anses den tidigare bostadsrättsinnehavaren ha ett skriftligt hyresavtal med den nya ägaren när bostadsrätten blir hyresrätt.

– Då har de en hyresrätt till bostaden och den gäller. Därmed blir man inte bostadslös, säger Kristina Alexis, på Kronofogdemyndigheten.

Kan sälja till lägre pris

Den exekutiva auktionen kommer att ske hos Kronofogden 28 september om det inte sker en lösning innan dess. Marknadsvärdet är beräknat till 70 miljoner, men kronofogden kan sälja till ett lägre pris. Den som köper måste kunna betala en handpenning på tio procent av köpesumman direkt efter auktionen.

Så här såg det ut i skandalhuset när SVT Skåne var där i februari  i år:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet