Familjen Mohamed skulle vräkas från sin lägenhet i den så kallade Kinesiska muren. Men nu häver tingsrätten beslutet. Foto: Per LärkaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tingsrätten häver vräkningsbeslut i Kinesiska muren

Uppdaterad
Publicerad

Malmö tingsrätt stoppar vräkningen av en trebarnsfamilj i Kinesiska muren. Den skandalomsusade bostadsrättsföreningen vände sig till kronofogden för att vräka ett 20-tal familjer. Men nu förlorar föreningen det första mål som drivits vidare till domstol.

Malmö tingsrätt undanröjer Kronofogdemyndighetens beslut om vräkning av familjen. När vräkningen skulle verkställas den 4 maj informerades familjen om att de kunde begära inhibition hos tingsrätten. I all hast skrevs en ansökan med papper och penna, vilket innebar att kronofogden sköt upp vräkningen i väntan på beslut från tingsrätten.

Familjen beviljades inhibition och vräkningen blev därmed ett tvistemål i tingsrätten. Bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 skulle senast på måndagen ha svarat på en rad frågor från Malmö tingsrätt. Något svar har inte kommit till tingsrätten. Dessutom har tidsfristen för att betala avgiften för att driva tvistemålet löpt ut.

– Eftersom vi inte fick in tilläggsavgiften på 2 500 kronor kan inte handläggningen påbörjas, säger rådman Lars Olsson, som på tisdagen beslutade att avvisa bostadsrättsföreningens ansökan om att vräka familjen.

Vägrade betala månadsavgifter

Ett stort antal boende i bostadsrättsföreningen har i protest mot vanskötseln av fastigheten valt att inte betala månadsavgiften. En av dessa är familjen Mohamed, som ändå betalade närmare ett års avgifter när de hotades av vräkning. Endast räntan på månadsavgifterna var obetald när familjen skulle vräkas.

Malmö tingsrätt ställde bland annat en fråga till föreningens styrelse om hur räntan beräknats. Men något svar på den eller andra frågor har styrelsen inte gett.

Gråter av glädje

Familjen Mohamed får av SVT höra nyheten om att tingsrätten hävt beslutet om vräkning:

– Jag gråter av glädje nu. Vi ska hem igen. Nu har vi lagen med oss, säger Majid Mohamed.

SVT Nyheter Skåne var på plats när familjen skulle vräkas:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majid Mohamed hade tömt lägenheten, men vräkningen stoppades i sista stund efter att familjen skickat en begäran om inhibition. Foto: Firas Razak/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinesiska muren i Malmö

Mer i ämnet