Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De har inte tagit hänsyn till att små barn behöver anknytning och trygghet”, säger föräldern Vendela Lindberg. Foto: SVT

Barnkonventionen kan stoppa nedläggning av förskola i Trelleborg

Publicerad

Både Danderyd och Solna kommun har blivit fällda av förvaltningsrätten i Stockholm för att man inte tagit hänsyn till barnkonventionen i mål som handlar om nedläggning av förskolor. Nu hoppas föräldrarna i Trelleborg på samma utfall.

SVT har tidigare rapporterat om hur Trelleborg lägger ner småförskolorna i kommunen. Nu överklagar föräldrarna på Änghögs förskola kommunens beslut till förvaltningsrätten i Malmö.

– Jag ser inget positivt med kommunens beslut. De har inte tagit hänsyn till att små barn behöver anknytning och trygghet till sina pedagoger, säger Vendela Lindberg, som har barn på förskolan.

Kan leda till fällande dom  

I sin överklagan skriver de att bildningsnämnden erkänt att ingen barnkonsekvensanalys gjordes innan beslutet togs, och hänvisar till FN:s barnkonvention som sedan förra året är lag i Sverige. 

Unicef vill inte uttala sig om enskilda ärenden men belyser att man måste tänka på barnens bästa först. 

– Vid alla offentliga beslut som rör barn ska det först göras en barnkonsekvensanalys, det vill säga en prövning av barnets bästa. Detta vägs sedan in i helhetsbedömningen för det slutgiltiga beslutet. Om beslutet inte är i enlighet med barnets bästa så ska det tydligt motiveras varför, säger Natasha Esbjörnsson, presstalesperson på Unicef Sverige.

Kommunalrådet inte bekymrad

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande, tror inte att kommunen kommer fällas.

– Jag vet inte varför det inte gjordes någon barnkonsekvensanalys, det är våra tjänstemän som handlägger det, men jag tycker inte att den analysen är det viktigaste. Det viktiga är att vi behöver lokaler som är bättre för både barn och personal, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer