Barnmorskekrisen består trots regeringens extrasatsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar en halv miljard på de svenska förlossningsklinikerna i år. Ändå kvarstår bristen på barnmorskor i södra Sverige under lång tid framöver.

– Vi kommer att ha för få barnmorskor under ytterligare fem år, säger Pia Teleman, verksamhetschef vid kvinnokliniken vid Skånes Universitetssjukhus.

S-MP-regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att förlossningsvården ska få 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten. Pengarna får användas under 2017 och  2018 och fördelas efter befolkningsmängd.

Vårbudgeten 2017

Pia Teleman, chef för kvinnokliniken vid SUS, konstaterar att pengar alltid är välkomna.

– Men jag ropar inte omedelbart hurra. Vi har för få barnmorskor och det kommer att ta tid att utbilda fler.

Hon visar statistik över antalet barnmorskor per 10 000 kvinnor. Medeltalet i landet är 70, men södra Sverige ligger lägre, här finns bara 60 barnmorskor per 10 000 kvinnor. Stockholm ligger över snittet  med 76 barnmorskor (siffror från 2014).

Enligt Pia Teleman har det under flera år utbildats för få barnmorskor.

– Vi har dessutom stora pensionsavgångar under de närmaste åren vilket gör att vi i Skåne får räkna med att det kommer att vara ont om utbildade barnmorskor under flera års tid.

Konstant brist

Den nytillträdde sjukhuschefen Björn Eriksson är väl medveten om att det råder konstant brist på just sjuksköterskor med specialkompetens. 

– Så vi måste inse att vi inte kan bemanna så mycket med vidareutbildade sjuksköterskor som vi skulle behöva, konstaterar han.

Han, liksom hans företerädare, talar om behovet att låta andra personalkategorier som vårdbiträden, undersköterskor och medicinska sekreterare sköta en del av det arbete som sjuksköterskorna gör idag.

– Vi måste bedriva sjukvård med den personal vi har. Därför måste utnyttja våra resurser på rätt sätt.

Dispens från hyrstoppet

Regionen har fattat beslut om att inte längre anlita bemanningsföretag efter att de skenande kostnaderna  för hyrpersonalen ätit upp en allt större del av budgeten. Hittills har man lyckats fasa ut en femtedel av de bemanningsanställda. Förlossningskliniken fick dock nyligen dispens från det generella hyrpersonalstoppet.

– Under sommaren måste kunna hyra in tillfällig personal om det behövs, säger Pia Teleman.

Förändringar inom sjukvården tar lång tid, påpekar såväl hon som Björn Eriksson. Fler utbildningsplatser för barnmorskor är en fråga för regeringen att ta ställning till. Under tiden växer befolkningen i Skåne.

– Och vi kan också bota alltfler sjukdomar, det kommer nya läkemedel och nya behandlingsmetoder. Så behoven av sjukvård ökar hela tiden. Men vi håller inte jämna steg med den ökningen, konstaterar Björn Eriksson.

Se hela inslaget: Bristen på barnmorskor i Sydsverige lär fortsätta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet