• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Frida Kristenssson i mitten är en av deltagarna i ett expertråd med barn och unga som ska förbättra och utveckla vården på Skånes universitetssjukhus. Foto: Samuel Unéus

Unga patienter ska förbättra vården på Skånes universitetssjukhus

Publicerad

Ett expertråd med barn och unga ska förbättra och utveckla vården på Skånes universitetssjukhus. Frida Kristenssson, som vårdats för cancer, är en av deltagarna.

– Jag har under lång tid bott på sjukhuset, då jag har varit väldigt sjuk. När det fanns möjlighet att förändra saker, då tog jag den, säger hon.

Frida Kristensson, 18 år, har behandlats för cancer på sjukhusets barnavdelning under fyra år, men är nu på väg att flyttas till avdelningen för vuxna.

– Vi befinner oss i en miljö för barn, men är på väg att bli vuxna och i rådet har vi därför pratat mycket om hur det är att bli bemött som ung vuxen, säger Frida.

”Det kan vara jobbigt att visa brösten”

Hon har upplevt att personalen på sjukhuset inte alltid tänker på vilka konsekvenserna blir för patienten vid själva utförandet.

– Bara en sak som att göra ultraljud på hjärtat och ligga helt barbröstad inför en manlig läkare. Det finns sådana situationer som ungdomar kan tycka är jobbiga och då är det viktigt att det står på kallelsen att man ska vara förberedd på det. Jag har alltid haft en bikini och löst det på det sättet, säger Frida.

Barnen är experter

Expertrådet drog igång i höstas och består av sju personer. Förutom patienter deltar även chefer och läkare, bland annat Ann Elmqvist Fridh, som är enhetschef för lekterapin.

– Det är barnen som är våra patienter och de som är experter på sin egen upplevelse av att vårdas här, säger hon.

Kanske inte vill se vassa saker

Under rådets möten har det bland annat framkommit att unga patienter vill vara väl förberedda inför en behandling. Det kan handla om hur en kroppsundersökning ska göras för att bevara barnens integritet, och hur den fysiska miljön påverkar tryggheten. Bland annat gör patienter en trygghetsvandring.

– Vi gjorde det för några år sedan och då var det några som var inne i ett behandlingsrum där det var en vagn med instrument som upplevdes som obehagliga, och man vill kanske inte se några vassa saker, säger Ann Elmqvist Fridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.