Åsa Carlson, vd för Barsebäck kraft ab. Foto: Johan Dernelius, SVT

Kärnkraftverket rivs – och måste nyanställa

Publicerad

Trots att det inte varit igång sedan 2005 är kärnkraftverket i Barsebäck fortfarande en av Kävlinge kommuns största arbetsplatser. Nu anställs ännu fler. Om ett par år kommer 300 personer att arbeta där – lika många som när verket var i drift.

Barsebäck 1 stängdes 1999 och Barsebäck 2 sex år senare. Bränslestavarna som drev de båda reaktorerna är sedan länge flyttade till mellanlagret för utbränt kärnbränsle, CLAB i Oskarshamn.

Barsebäck kraft AB håller som bäst på att nyanställa för att klara av nedmonteringen och om några år räknar Åsa Carlson med att runt 300 personer kommer att arbeta där, om man räknar leverantörer och entrepenörer.

Arbetsplats för 300

– Det är ett unikt arbete vi kommer att göra med nedmonteringen och vi samarbetar med Oskarshamn i detta. Först nu så börjar vi med Barsebäck 1 och sedan Barsebäck 2, följt av Oskarshamn 1 och 2, så vi kommer ju lära oss mycket under vägen om att montera ner ett kärnkraftverk, säger Åsa Carlson.

Nedmonteringen sker inifrån och ut, allt ska tas om hand.

2000 rum ska gås igenom – en process som tar över åtta år. Efter det kan de klassiska byggnaderna börja jämnas med marken för att bli industrimark.

Landmärke försvinner

Men det är inte utan att många har dubbla känslor, en av dem är Christer Jönsson som nu arbetar som kommunikatör på Barsebäck.

– Ja, jag har jobbat här i 24 år, samtidigt som nedmonteringen är väldigt spännande så känns det ju märkligt att se allt plockas ned. Det är ju ett landmärke i bygden, det kommer kännas konstigt när det är borta, säger Christer Jönsson.

Barsebäcks kärnkraftverk. Foto: Johan Dernelius, SVT

– Jag kan förstå den känslan som många har, men man får trösta sig med att det finns kvar i åtminstone 15 år till, säger Åsa Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.