Se hur båtbottentvätten kan vara ett mer miljövänligt alternativ mot bottenfärg – och vad Peder Edman, hamnkapten i Limhamns småbåtshamn, tror behövs för att få båtägare att ställa om. Foto: Hans Larsson

Båtägare föredrar giftig bottenfärg framför mekanisk tvätt

Publicerad

Limhamns småbåtshamn investerade 2017 en miljon kronor i en mekanisk båtbottentvätt. Men hittills har det inte varit någon lönsam investering.

– Vi får in ganska blygsamma intäkter, säger Peder Edman, hamnkapten i Limhamns småbåtshamn

När SVT kommer på besök står båtbottentvätten fortfarande på land, men snart ska den i vattnet och stå redo att skrubba fritidbåtarna rena från organismer som kan växa fast på skroven.

Men det har inte varit någon direkt rusning till tvätten.

Kusten och klimatet

– Det är ungefär tio procent av båtägarna här som använder båtbottentvätten, berättar Peder Edman.

Resten föredrar att fortsätta måla båtskroven med giftiga båtbottenfärger som förhindrar påväxt av havstulpaner, musslor och andra organismer.

– Det handlar mycket om tradition och gammal vana, säger Peder Edman.

Godkända färger också giftiga

Ett annat skäl till att det är svårt att få båtägare att överge de giftiga färgerna är att båtbottentvätten inte kommer åt överallt på båten. Då föredrar många att forsätta måla hela båtskrovet.

– Tvätten kommer åt ungefär 80 till 90 procent av bottenytan.

1989 totalförbjöds de tennbaserade så kallade TBT-färgerna. Men även dagens godkända båtbottenfärger är giftiga.

– Så länge det finns godkänd, effektiv färg på hyllorna i handeln så kommer den att användas, tror Peder Edman.

”Fortsätter pusha”

Båtbottentvätten kostade runt en miljon kronor och är ett led i småbåtshamnens miiljöarbete. Båten måste tvättas några gånger per säsong och kostar 250 kronor per tvätt för dem som har båtplats i småbåtshamnen.

Peder Edman tror att mer information och ökade krav på båtägarna kan vara vägen framåt.

– Vi får fortsätta pusha båtägarna att tänka om och inte använda så mycket giftig färg. Det är ju rätt skönt att slippa måla också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet