Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen. Foto: SVT

Hundraåringar utsatta för bedrägeriförsök i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen skedde två misstänkta försök till bedrägerier i Malmö, mot kvinnor som båda är över 100 år. Bedragarna utgav sig för att vara poliser.

– Vi ser allvarligt på detta. Här blir personerna dubbelt lurade, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Offren uppringda

I båda bedrägeriförsöken är det en person som har ringt och utgett sig för att vara polis. Den ena kvinnan blev uppringd vid 22-tiden och fick frågor om hur man tar sig in i hennes bostad. Men någon person dök aldrig upp. Istället ringde kvinnan och anmälde händelsen till polisen.

I det andra bedrägeriförsöket uppgav uppringaren för kvinnan att hemtjänsten hade varit hos henne och stulit hennes smycken. Detta anmälde kvinnan sedan till polisen och det utreds nu som ett befogenhetsbedrägeri, alltså ett bedrägeri genom social manipulation.

Stoppa bedrägerierna

– Den senaste tiden har denna typ av brott blivit väldigt vanliga. Det är så pass många att det händer varje dag i region syd, säger Ewa-Gun Westford.

Nu funderar polisen på hur man ska gå till väga för att få stopp på bedrägerierna. Hittills har polisen samarbetat med hemtjänsten för att nå ut till de äldre.

– Vi försöker göra allt för att nå ut till så många som möjligt. Polisen ska vara en trygghet för alla, inget annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.