Socialförvaltningen i Malmö placerade unga i stödboendet, trots att det saknade tillstånd att ta emot unga. Foto: TT/SVT

Stödboende i Malmö bröt mot lagen – får betala böter

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne avslöjade 2018 att Malmö kommun köpt stödboende för mångmiljonbelopp till bland annat gängkriminella. De fick bo i centrala lägenheter med städhjälp, semesterresa och mat – samtidigt som de kunde fortsätta begå brott.

Nu tvingas företrädarna för stödboendet betala böter för brott mot socialtjänstlagen.

Det var 2018 som SVT Nyheter Skåne avslöjade hur gängkriminella placerades i ett stödboende av Malmö stad för att sluta begå brott. Men lägenheterna blev ett tillhåll och där förvarandes sprängmedel och narkotika.

Efter avslöjandet polisanmälde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, företaget som driver stödboendet.

Polisutredningen ledde till att företagets två företrädare fick varsitt strafföreläggande. De blev tvungna att betala böter på drygt 13 000 kronor respektive 11 000 kronor för brott mot socialtjänstlagen.

Saknade tillstånd

Bolaget saknade tillstånd från Ivo för att bedriva stödboende för unga mellan 16-20 år. Trots det placerade Malmö stad återkommande unga i stödboendet.

På arbetsmarknad- och socialförvaltningen kände man inte till att stödboendet saknade tillstånd. Enligt Anna von Reis, avdelningschef, visste man inte att alla unga mellan 16-20 är tvungna att placeras i verksamheter som har tillstånd, och därför kontrollerades det inte.

Malmö stad har inget avtal längre

Efter att Ivo klargjort att alla mellan 16 och 20 år måste placeras i antingen HVB, familjehem eller stödboende har socialförvaltningen i Malmö gjort en del förändringar i organisationen.

– Vi har gjort det tydligare och enkelt för våra socialsekreterare att välja rätt insatser, säger Anna von Reis, avdelningschef på arbetsmarknad- och socialförvaltningen i Malmö.

SVT har sökt företrädarna för stödboendet som inte vill lämna någon kommentar. Men i utredningar har ägaren sagt:

– Vi har gjort fel, vi har inte velat göra fel.

Hör Malmö stads förklaring i klippet ovan.

Stödboende

Stödboende tillkom under 2016 när många ensamkommande kom till Sverige, och skulle vara ett alternativ till HVB-hem. Stödboende är ett eget boende med stöd för barn och unga i åldern 16-20 år. De som bedriver ett stödboende måste ha tillstånd av Ivo och det ställs särskilda krav på anställdas utbildning och kompetens.

Stödboende riktar sig idag till barn och unga som har kommit som ensamkommande barn till Sverige, som tidigare varit placerade för social problematik eller de som lever i en konfliktfylld eller på annat sätt i en otillfredsställande hemsituation.

Stödboende är ett av tre placeringsalternativ för socialtjänsten när det kommer till placering av unga upp till 20 år.

Källa: Ivo, SKR, Socialstyrelsens handbok för socialtjänsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.