”Vi kan konstatera att de här kostnaderna inte har någon koppling till verksamheten. Det är privata kostnader på ett belopp på 1,4 miljoner som felaktigt tagits upp i bokföringen” säger sektionschef Daniel de la Motte på Skatteverket. Foto: TT/SVT

Skattesmäll för stödboendets ägare – lät företaget betala lyxbåt och golfklubbor

Publicerad

En båt i miljonklassen, golfutrustning och frekventa restaurangbesök har ägaren till det stödboende som SVT Nyheter Skåne granskat låtit företaget stå för.

Men Skatteverket menar att det är ägarens privata konsumtion – och han åker nu på en skattesmäll på 1,2 miljoner kronor.

Företaget, som huvudsakligen får sina inkomster av Malmö stad, köpte 2017 in en båt för 934 778 kronor och under de två år som företaget ägde båten har den legat förtöjd nära ägarens bostad.

Han menar att båten, som beskrivs som en upplevelsemaskin för alla väder, köptes in för att klienter skulle komma ut till havs. Men under de två åren har bara fyra klienter varit ute med båten. 

Stödboende blev bas för kriminella

Skatteverket menar att det är anmärkningsvärt att man köper en båt för nästan en miljon kronor när det går att hyra en motsvarande båt för 3 000 kronor om dagen.

Nekas avdrag på 1,4 miljoner kronor

Ägaren har också satt upp en rad olika inköp i form av märkeskläder, tv-spel, danskurser, spa- och restaurangbesök och resor i bolagets räkenskaper.

Skatteverket nekar stödboendets ägare avdrag på 1,4 miljoner kronor och lägger det som lön istället – vilket han får skatta på.

– Konsekvensen för företagsledaren är att de här privata kostnaderna som vi nekar ses som lön för företagsledaren och han beskattas då för detta precis som en lön. Det leder då till en inkomstskattehöjning på 1,2 miljon, säger Daniel de la Motte, sektionschef på Skatteverket.

Företagets ägare skriver till SVT, via sitt ombud, att alla inköp ingår i verksamheten och har gått till klienterna. Han kommer att överklaga Skatteverkets beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet