Malmö stad köpte in stödboendeplaceringar, bland annat för unga kriminella, utan att ha upphandlat. Det kritiseras nu av Konkurrensverket. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Efter SVT:s granskning av boende för kriminella – Malmö stad kan få böta tio miljoner

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne avslöjade att Malmö stad köpt stödboendetjänster för mångmiljonbelopp – utan upphandling. Det ledde till att Konkurrensverket startade en utredning, som nu kommit med en första bedömning.

I den är slutsatsen att Malmö kan få betala böter på tio miljoner kronor för att man brutit mot lagen.

Tidigare har IVO, inspektionen för vård och omsorg, riktat kritik mot hur Malmö stad placerade unga kriminella i stödboenden. Nu kommer nästa myndighet med kritik – och den här gången handlar det om avsaknaden av upphandling.

Med SVT:s uppgifter som grund inledde Konkurrensverket en utredning. Den är nu färdig och har skickats till kommunen som får yttra sig innan ett slutgiltigt beslut fattas. Då avgörs om Malmö blir skyldiga att betala en upphandlingsskadeavgift, böter som Konkurrensverket i detta fall räknat till tio miljoner kronor. Det är det högsta möjliga beloppet.

Stödboende blev bas för kriminella

”Försvårande delar”

– I det här fallet gör vi bedömningen att det har ett högt avtalsvärde, någonstans över hundra miljoner. Samtidigt ser vi vissa försvårande delar som att det handlar om flertalet inköp som man gjort under lång tid, säger Anders Larsson, jurist vid Konkurrensverket.

Vad är syftet med en sådan avgift?

– Att man ska få upphandlande myndigheter att tillämpa lagstiftningen på ett korrekt sätt. Det är en sanktion när man inte annonserat i enlighet med upphandlingslagstiftningen, en typ av böter kan man säga, säger Anders Larsson.

Konkurrensverket skriver också att möjligheten till tillsyn har försvårats av hur kommunen genomfört och redovisat sina köp, det vill säga att avtal saknas för vissa köp.

Väntar på Malmö stads svar

Utredningen har nu skickats till Malmö stad som ska komma med ett yttrande. Beslut kommer sedan att fattas innan årsskiftet.

Rebecca Bichis, avdelningschef i Malmö stad, säger att de kommer att jobba med ett yttrande som sedan tas upp på nämndsammanträdet 19 november.

– Det är för tidigt att säga. Vi får vänta in vårt yttrande innan vi lämnar synpunkter, säger hon om hur kommunen ser på risken för miljonböter.

Hon säger att förvaltningen har gått ut med en upphandling av stödboenden.

– Det pågår en upphandlingsprocess som beräknas bli klar under tidig vår.

Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad- och socialförvaltningen, vill inte kommentera utredningen innan beslutet är slutgiltigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet