Här, i centrala Malmö, har flera gängkriminella bott i en femrumslägenhet på skattebetalarnas bekostnad. Foto: Polisens förundersökning/Tove Hansson

Malmö betalade miljonbelopp – gängkriminella fick lyxlägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har betalat 70 miljoner till ett stödboende som bland annat ska få kriminella att byta bana. Men nu kan SVT Nyheter Skåne avslöja att en krets gängkriminella använt stödboendets lägenheter som bas.

Helt utan upphandling har Malmö stad betalat 70 miljoner kronor till ett företag som driver stödboenden i lägenheter runt om i staden. Runt 30 personer i taget är placerade hos företaget och Malmö stad är deras absolut största kund. Hos företaget placerar socialtjänsten missbrukare och kriminella.  

Sommaren 2017, när konflikterna i Malmös undre värld resulterade i täta skottlossningar och explosioner, bodde flera unga män från samma kriminella kompiskrets på Rosengård i stödboendet.

Stödboende blev bas för kriminella

De flesta hamnade där via sociala insatsgruppen, som är ett samarbete mellan socialtjänst och polis. Målet var att killarna ska sluta med droger och brott.  

SVT Nyheter Skånes granskning visar att flera av de placerade fortsatte att begå brott under sin tid i boendets lägenheter – och att socialtjänsten och företaget i flera fall struntat i att följa upp regelbrotten.

Fick exklusiv lägenhet med inkluderad städhjälp

I juli bodde två av killarna ur gänget i samma femrummare på 180 kvadratmeter, bara ett stenkast från centralstationen. Det är företagets mest exklusiva lägenhet, med öppen spis och balkong.

Kommunen betalade 1 500 kronor per dygn för den ena killen och 1 800 för den andra. Kostnaden inkluderade tillsyn på kvällar och nätter, och det högre priset beror på att mat ingår. Men eftersom killarna inte skötte städningen fick de också städhjälp.

Men städhjälpen var inte alltid uppskattad. När en 18-åring en dag fick ett sms om att städerskan skulle komma klockan 13 hotade han med att ”moppa deras ansikte” och att han skulle ”kasta ut dom från balkongen” om han blev väckt.

18-åringen kan vi kalla Amir. Han placerades i lägenheten för att bryta sitt kriminella liv. Den dagen städerskan skulle komma hade han varit ute till sextiden på morgonen. 

Några timmar tidigare hade en bomb exploderat i ett bostadshus på Höja. Det var en kraftig fyrverkeripjäs av typen Cobra 8 som tejpats ihop med en butangasflaska. Explosionen krossade fönsterrutor och stenskivor i porten. Sprängrester kastades 25 meter och kvar på marken låg ytterligare en sprängladdning. På den fanns Amirs fingeravtryck.

I ett sovrum i stödboendets flottaste lägenhet hittade polisen tre stycken cobra 8. Foto: Polisens förundersökning

När polisen gjorde husrannsakan i femrummaren hittades tre Cobra 8, samma typ som användes på Höja. I Amirs telefon hittade polisen sms från en känd kriminell som skickat anvisningar om en leverans av sprängmedlet. Även den mannen var placerad hos stödboendet, fast i en annan lägenhet.

45 000 kronor i månaden

Socialtjänsten betalade drygt 45 000 kronor i månaden för Amirs placering – och runt 30 000 kronor i månaden för den andre mannen. Samtidigt misstänkte polisen att de två begått brott tillsammans i en utpressningshärva som kopplas till explosionen.  

Amir frias senare från själva sprängdådet, men dömdes för att ha förvarat sprängmedlet i lägenheten.  

Den andre killen som bodde på stödboendet dömdes av tingsrätten för grov utpressning och anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, men friades i hovrätten. 

Bombdådet är ett av flera exempel på hur kriminella fortsatt att begå brott när socialtjänsten placerat dem i stödboendets lägenheter. 

Läs mer: Efter vår granskning: Uppgifterna om stödboende ska undersökas 

Ledande gängkriminell bodde gratis

En känd kriminell från samma nätverk dyker också upp när vi granskar företagets verksamhet. Vi kallar honom Malik – han är 23 år gammal och betraktas av polisen som ledande gängkriminell i Malmö. 

Malik greps när han och en kompis – även han en del av det brottsbelastade gänget från Rosengård – stoppades av polis i företagets skåpbil.

I en av stödboendets lägenheter i centrala Malmö hittade polisen kokain. Men Malik och kompisen var inte placerade där av socialtjänsten. De var anställda av företaget – och Malik fick bo gratis i lägenheten där kokainet hittades.  

Anställningen fick han kort efter att han kommit ut från fängelset – där han satt efter att ha sprängt bostadsbolaget Victoria parks kontor på Rosengård i Malmö. Han är också dömd för hot mot åklagare, för medhjälp till rån av två prostituerade och för medhjälp till en skjutning på en biltvätt efter ett bråk om en nedstänkt jacka.

Bombdådet mot Victoria Parks kontor på Rosengård i Malmö skedde efter att bolaget vräkt familjer. Foto: SVT

På hans kontrakt stod det att han främst skulle jobba med att hämta möbler och montera dem i företagets lägenheter. Men i sms skrev en anställd i företaget till honom att hon skulle klargöra för en av de yngre killar som socialtjänsten har placerat att det är Malik som bestämmer i boendet. Hon frågade även Malik om han tror att polisen avlyssnar lägenheten han bor i. 

När vi frågar kvinnan om sms:et är hennes förklaring att det bara handlar om en jargong.

Sms mellan kvinnan som är kontaktperson åt de placerade killarna samt den kriminella killen som fick anställning i företaget. Foto: SVT Design/TT

De två anställda dömdes av tingsrätten för kokainet i lägenheten, men Malik friades av hovrätten. Hans vän tog på sig allt ansvar och fick trots det fortsätta jobba för företaget när han släpptes ur häktet. 

Läs mer: Företagets anställda: ”Vi har bara velat hjälpa”

Poliser med god insyn i Malmös undre värld beskriver Malik som en ledande kriminell med nära till våldsmetoder och hot. Personer i hans nätverk misstänks ligga bakom sprängdåd och utpressningsförsök som har inträffat i Malmö under hösten 2018.

En explosion inträffade på Norra grängesbergsgatan i Malmö i början av november i år. Foto: Mikael Nilsson

Ägaren svarar: ”Ni är hemska människor som fått fel för er”

Vi har pratat med anställda hos polisen, åklagarmyndigheten, kriminalvården och frivården. Från alla håll har anställda reagerat på stödboendeföretagets verksamhet och vissa är starkt kritiska till hur den fungerar.

Ägaren till verksamheten har de senaste tre åren tagit ut 2,5 miljoner kronor i aktieutdelning. Han vill inte bli intervjuad framför kameran och när vi ber om att få ställa våra frågor blir han upprörd.  

– Det här är inga nyheter. Socialtjänsten vet precis vad vi gör. De har använt oss i så många år. Vi är helt öppna med vad vi gör. Sluta upp. Ni är hemska människor som har fått helt fel för er. Skit i det här. Lägg ned bara det här, säger han. 

En anställd, som också sitter i styrelsen, menar att det var ett misstag att placera så många från samma kompiskrets i boenden, men menar att de bara velat hjälpa.

Företaget säger, via sin advokat, att de fyller en viktig funktion i samhället och inte kan lastas om enskilda begår brott eller bryter mot placeringsreglerna. 

Malmö stad: Ska undersöka uppgifterna

Arbets- och socialförvaltningen i Malmö stad är ansvarig för placeringen av klienterna i boendet. Katarina Lindeberg, avdelningschef på strategiska avdelningen, säger att de nu ska undersöka SVT Nyheter Skånes uppgifter. 

– Den information som ni lämnar sammanfattningsvis ger så klart en bild av en allvarlig situation som vi behöver titta vidare på. Hur förhåller det sig, har vi vetat om detta, har de insatser vi gett inte haft effekt utan snarare förvärrat situationen – allt detta sammantaget måste vi titta på, säger hon.

Fotnot: Amir och Malik heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet