Stödboendets klienter hade alla egen försörjning – men bjöds ändå på restauranger, resor, kläder och tv-spel. Foto: TT

Veckopeng, tv-spel och märkeskläder – så levde stödboendets klienter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de redan hade inkomst fick personer som Malmö stad placerade i ett stödboende mat, kläder, tv-spel, busskort och veckopeng betalt av stödboendet. Nu slår Skatteverket ner på boendeverksamhetens inköp och menar att de ska ses som privata kostnader för företagets ägare.

SVT Nyheter Skåne har tidigare granskat stödboendet som Malmö stad anlitat, bland annat för att hjälpa kriminella att byta bana.

För en månad sedan fick Malmö stad böta tio miljoner för att man anlitat stödboendet utan upphandling, och SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat hur gängkriminella använde boendet som bas. De kriminella bjöds bland annat på en skidresa till Sälen för 75 000 kronor.

Företagets huvudsakliga inkomster kommer från Malmö stad.

Fick kläder från Hugo Boss

När Skatteverket nu granskat företagets ekonomi för åren 2017 och 2018 har det visat sig att klienterna blivit bjudna på långt mer än vad som förväntas vid en stödboendeplacering. Bland annat har företaget köpt Hugo Boss-kläder för 7 889 kronor åt en klient för att han skulle kunna delta på ett bröllop ”på ett anständigt vis”.

En av de gängkriminella fick ett playstationspel, för att han skulle hålla sig hemma om kvällarna.

Företaget hade inget krav på att bekosta de placerades privata levnadsomkostnader. Inte heller på att stå för nöjen eller aktiviteter.

”Skatteverket bedömer att de olika inköpen är av rent privat karaktär. Utgifterna ses som er företagsledares personliga gästfrihet [...]. Dessa kostnader ska därför ses som lön till företagsledaren”, skriver de i sitt beslut.

Konsekvensen blir att ägaren nu får en skattesmäll på drygt 1,2 miljoner kronor.

De placerade har egen inkomst

Dessutom, påpekar Skatteverket, har klienterna redan en inkomst i form av försörjningsstöd från kommunen, andra bidrag eller lön.

Rickard Vroland, avdelningschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen på Malmö stad, vill inte ställa upp på en intervju men skriver till SVT Nyheter Skåne att om en person som får försörjningsstöd får medel på annat håll så ska det tas med i beräkningen av det ekonomiska biståndet.

”Det är inte meningen att någon i princip ska få dubbla medel”, skriver han.

Stödboendets ägare skriver via sin advokat att alla inköpen är gjorda till klienterna och att det är en del av verksamheten. Företaget ska överklaga Skatteverkets beslut.

Se mer i klippet om vad stödboendeföretaget köpt till sina klienter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.