Förra året fick flera av de placerade gängkriminella åka på skidsemester som företaget bjöd på. Foto: TT

Gängkriminella bjöds på skidresa och hotell

Uppdaterad
Publicerad

Skidresa till Sälen och hotellvistelse på Gotland – det har företaget som SVT har granskat bjudit kriminella på.

SVT:s granskning visar att socialtjänsten i Malmö placerat flera kriminella unga män i stödboenden runt om i staden som en del i hjälpen att förmå dem att sluta begå brott. Men så har inte skett. Mordförsök, innehav av sprängmedel, knark och vapen är några av brotten som de har begått under tiden kommunen betalat för deras boende.

Boendet är ett stödboende som drivs av ett privat företag. Företaget har anställt två kända kriminella i verksamheten – båda greps senare misstänkta för en kokaingömma i företagets lägenhet. Den ena mannen friades av hovrätten och vännen tog på sig skulden, och dömdes. 

De två fick förra året åka med på en skidresa till Sälen som företaget ordnade för klienter.

Ett antal vänner till de två anställda männen var samtidigt placerade hos företaget och bjöds på skidresan.

– Syftet var att man ska få se något annat, säger den anställda i företaget.

Källor inom polisen som SVT har pratat med har reagerat på att företaget har åkt med tungt kriminella, från samma kretsar, på skidresa.

Men den anställda beskriver resan som lyckad.

– Det funkade jättebra, säger hon.

Kommunen: ”Liten insats om man uppnår större effekt”

Avdelningschefen på Malmö stad, Katarina Lindeberg, kommenterar uppgifterna om resor:

– Att göra saker kollektivt tillsammans är ju inte en ovanlig rehabiliterande åtgärd, det är en rätt liten insats om man uppnår en större effekt, säger Katarina Lindeberg.

Men SVT:s granskning av några av Malmös gängkriminella som fått insatser via socialtjänsten visar att de kunde fortsätta begå brott under tiden som kommunen betalade för deras boende.

Reste till Gotland med klients flickvän

Och det är inte den enda gången företaget bjudit på resa. Den anställda åkte även privat till Gotland för att hälsa på en annan ung man som tidigare hade bott i företagets femrummare med öppen spis i centrala Malmö. Han flyttades till ett behandlingshem på Gotland efter att ha blivit ertappad med stora mängder narkotika och hanterat vapen, samtidigt som han ofta var påverkad av droger.

– Jag hade med mig hans flickvän, och vi ordnade så att han hade ett hotellrum och jag ett hotellrum. Syftet var ju gott, säger den anställda.

– Någonstans tänker jag: vuxen förebild, jag åkte som privatperson, säger den anställda om varför hon åkte på semester med mannen.

Men resan fick kritik från socialtjänsten, som bedömde att mannen inte var mottaglig för behandlingen och att det därför var olämpligt att de åkte på resa, berättar den anställda.

– Jag tycker resan blev bra iallafall, vi gjorde jättemycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.