Sedat Arif (S), kommunalråd i arbetsmarknad- och socialnämnden, ser allvarligt på uppgifterna som kommit fram i SVT:s granskning. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: ”Ser allvarligt på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarig politiker i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö ser allvarligt på SVT Nyheter Skånes avslöjande om att lägenheter i ett stödboende använts som bas av gängkriminella.

– Utifrån den information som jag har tagit del av idag verkar det ytterst allvarligt, säger kommunalrådet Sedat Arif (S).

SVT Nyheter Skåne har idag avslöjat hur Malmö stad köpt stödboenden åt kriminella för upp till 45 000 kronor i månaden, samtidigt som vissa av de boende har fortsatt att begå brott.

Kommunen har nu begärt att förvaltningen gör en utredning och ser till att något liknande inte sker i framtiden.

För låga krav

– Jag kommer i egenskap av ordförande i nämnden att följa den här granskningen och se till att vi får in ordentliga rutiner så att vi inte hamnar där vi har hamnat idag, där det nästan känns som att vi inte alls har ställt krav gentemot de här ungdomarna, säger Sedat Arif.

Han säger att det är viktigt att samhället finns där när personer vill lämna kriminaliteten – men att det också måste finnas tydliga motkrav.

-  Det har brustit. Här verkar det inte ha funnits några rutiner för att följa upp de här kraven som ska finnas. Och det är viktigt, för det är skattepengar det handlar om.

Kan skada förtroendet

Många som kommenterat granskningen menar att det verkar löna sig att vara kriminell – hur ser du på att förtroendet för er riskerar att rasa?

– Naturligtvis riskerar förtroendet att rasa, men där har vi en viktig roll i att granska det här, inte bara den här incidenten utan även inför fortsättningen så att vi inte hamnar i samma situation igen, och för att få förtroendet tillbaka, säger Sadat Arif.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.