Katarina Lindeberg, avdelningschef för strategiska avdelningen på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen i Malmö stad. Foto: Tove Hansson

Efter SVT:s granskning: Malmö stad startar egen undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Knark, skottlossningar och sprängmedel. SVT Nyheter Skåne har i en granskning visat hur kriminella fortsätter att begå brott under tiden de varit placerade i ett stödboende av socialtjänsten.

– Det är en allvarlig bild som målas upp och då behöver vi ta reda på om detta stämmer, säger Katarina Lindeberg, avdelningschef på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen. 

Vår granskning har visat hur en kriminell krets unga män utnyttjat lägenheter de fått som stödboenden, och bland annat förvarat sprängmedel och narkotika i dem. Företaget, som anlitas av socialtjänsten i Malmö stad, har också anställt två kriminella i vars lägenhet polisen hittade kokain.

Katarina Lindeberg är avdelningschef för strategiska avdelningen på Arbetsmarknads-och socialförvaltningen. Hon säger att det som framkommit i granskningen är nya uppgifter för henne och att kommunen tidigare inte fått några varningssignaler om stödboendet.

Stödboende blev bas för kriminella

Hon säger att det inte är socialtjänstens sak att hantera om det begås brott, utan att det är en rent polisiär fråga.   

– Vår uppgift i detta är att bedöma behovet av bistånd utifrån hemlöshet och social problematik. Det är två olika frågor. 

Olämpligt att placera tillsammans

Men det kan vara olämpligt att personer med kriminalitet som ligger nära i tiden anställs i ett boende och att personer från samma nätverk placeras tillsammans, säger Katarina Lindeberg. 

– Man kan säga att generellt kan det finnas risker med att man har personer med samma problematik gemensamt. Om man begår brott tillsammans är det absolut olämpligt.

Läs mer: Malmö betalade miljonbelopp – gängkriminella fick lyxlägenhet  

Ska titta på det som granskningen visar

Nu ska kommunen undersöka de uppgifter som kommit fram i granskningen.  

– Den informationen som ni lämnar sammanfattningsvis ger såklart en bild av en allvarlig situation som vi behöver titta vidare på. Hur förhåller det sig, har vi vetat om detta, har de insatser vi gett inte haft effekt utan snarare förvärrat situationen – allt detta sammantaget måste vi titta på. Det är en allvarlig bild som målas upp och då behöver vi ta reda på: stämmer detta, hur har det sett ut, har man inte inom verksamheten haft en helhetsbild av detta, säger Katarina Lindeberg. 

Blir du förvånad när du hör det här?  

– Det är klart att man blir tagen av uppgifterna om det förhåller sig på detta sätt och det känns angeläget att vi tittar på detta. 

Ska ni fortsätta köpa tjänster av det här företaget? 

– Det beror på vad vi kommer fram till när vi har tittat över de här uppgifterna som ni lämnar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet