Malmö stad begick flera fel när de placerade unga kriminella i ett stödboende, enligt kritik från IVO. Foto: Polisens förundersökning/SVT

IVO kritiserar Malmö stad för placering av gängkriminella i stödboende

Publicerad

Malmö stad gjorde fel som placerade unga gängkriminella i ett stödboende. Efter utredning riktar IVO skarp kritik mot kommunen, som inte förstått att verksamheten behövde tillstånd.

– Det är inte lämpligt att placera den här målgruppen i stödboende över huvudtaget, säger Joonas Terje på IVO.

SVT Nyheter Skåne avslöjade förra hösten hur Malmö stad placerade gängkriminella i ett stödboende, där de bland annat fortsatte att begå brott.

Efter SVT:s granskning drog IVO igång en egen utredning, och den är nu klar.

Stödboende blev bas för kriminella

IVO har polisanmält

I veckan rapporterade SVT Nyheter Skåne att IVO har polisanmält företaget som driver stödboendet eftersom det saknade tillstånd.

Under torsdagen kom ytterligare kritik från IVO – den här gången riktad mot Malmö stad.

– Det är inte lämpligt att placera den här målgruppen, unga kriminella, i stödboende över huvudtaget, även om det hade varit stödboende med tillstånd. Stödboende är ju till för unga som är relativt självgående och har ett visst behov av lättare stöd, säger Joonas Terje, enhetschef på IVO.

Utsatte de unga för stora risker

I beslutet framgår det att Malmö stad har utsatt barnen och de unga för stora risker genom att placera dem i ett stödboende som saknar tillstånd. Dessutom är IVO kritisk till att Malmö stad placerat unga kriminella män tillsammans i samma femrumslägenhet.

– Det är stor risk att man påverkar varandra och bedriver kriminell verksamhet tillsammans, säger Joonas Terje.

SVT har varit i kontakt med företagets ägare, som inte vill kommentera IVO:s kritik.

Men Malmö stad tar till sig kritiken.

– Vi välkomnar IVO:s utredning och håller med om den kritik de ger oss, säger Anna von Reis, avdelningschef på arbetsmarknad- och socialförvaltningen i Malmö.

Kallade det boende med stöd

Dessutom påtalar IVO ”allvarliga brister” i Malmö stads egen verksamhet eftersom kommunen inte ens anser att man placerat de unga i ett stödboende, och därför inte kontrollerat om företaget hade tillstånd enligt lagen.

Ett stödboende är en boendeform för unga mellan 16 och 20 år, och kräver tillstånd enligt lagen. 

Hur kommer det sig att ni inte kontrollerat om företaget har tillstånd?

– För att vi inte har ansett att det var ett stödboende, utan att det var ett boende med stöd, säger Anna von Reis.

Lek med ord

Men det är snarare en lek med ord, menar IVO.

– Man kan inte vända på orden och hitta på ett annat namn för något. Det är som att man skulle säga att ett familjehem är ett hem för familj och att man då inte skulle behöva utreda det. Men så kan det inte gå till, utan ett familjehem är ett familjehem och ett stödboende är ett stödboende, säger Joonas Terje på IVO.

Malmö stad välkomnar nu att IVO tydligt har definierat 16-20-åringar som unga, och att de ska placeras i tillståndspliktiga verksamheter.

Läs hela SVT:s granskning av Malmö stads placeringar av gängkriminella i stödboendet här.

Stödboende

• Stödboende är ett eget boende med individanpassat stöd för barn och unga i åldern 16-20 år.

• För barn i åldern 16–17 år ska det finnas särskilda skäl för att de ska kunna placeras i ett stödboende.

• Ett stödboende kan bestå av ett visst antal lägenheter och/eller en sammanhållen lokal.

• Benämningarna ”träningslägenheter” och ”utslussningsboende” används inte i lagstiftningen. Beroende på verksamhetens innehåll och målgrupp kan insatserna betraktas som stödboende eller HVB, och därmed omfattas av bestämmelserna och tillståndsplikt.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet