I centrala Malmö bodde flera gängkriminella som var placerade hos stödboendet i en femrumslägenhet på skattebetalarnas bekostnad. Därifrån fortsatte de sin brottsliga bana. Foto: TT/Polisens förundersökning

Efter SVT Skånes granskning: Stödboende för kriminella polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT nyheter Skåne granskat hur Malmö stad anlitat ett stödboende i Malmö, bland annat för unga kriminella, startade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en granskning.

Nu riktas kritik mot företaget bakom stödboendet för att man bedrivit verksamhet olovligt och IVO har polisanmält.

SVT Nyheter Skånes avslöjade förra hösten hur Malmö stad har betalat 70 miljoner till ett stödboende som bland annat ska få kriminella att byta bana. Men en krets gängkriminella använde stödboendets lägenheter som bas och fortsatte att begå brott.

Efter publiceringarna startade IVO en utredning av stödboendet. Nu är den färdig, och inspektionen riktar kritik mot att företaget drivit stödboende för personer i åldern 16-20 år utan tillstånd.

Stödboende blev bas för kriminella
Joonas Terje, enhetschef på Ivo. Foto: TT och Lisa Ovesen

– Bedriver man en verksamhet utan tillstånd har ju ingen som helst kvalitetskontroll gjorts och det ser vi som en oerhörd risksituation. Det är inte bara olagligt utan är också en stor risk för de barn och unga som är placerade i en sådan verksamhet, säger Joonas Terje, enhetschef på IVO.

IVO har också polisanmält företaget för att de bedrivit olovlig verksamhet.

Två personer ska skrivas ut

Enligt utredningen medger företrädare för stödboendet att de har gjort fel men säger att det inte har varit med avsikt.

– I dialogen med IVO har företrädarna förstått att det krävs tillstånd och att de inte visste detta innan. Men det spelar ingen roll, tillståndsplikten gäller i alla fall. Om man startar en verksamhet där man till exempel skriver avtal, har kontakt med kommunen, så måste man också ta reda på om det behövs tillstånd, säger Joonas Terje.

Stödboendet har till IVO uppgett att man inte längre kommer att ta emot barn och unga i åldern 16-20 år. Två 20-åringar som i november fanns kvar i stödboendet, placerade av Malmö stad, ska skrivas ut, enligt företaget.

Stödboendets ägare säger att han inte vill kommentera IVO:s kritik. SVT Nyheter Skåne har sökt Malmö stad för en kommentar.

Ta del av hela granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet