Konkurrensverket beslutade på måndagen att inleda en utredning mot Malmö stad efter SVT:s granskning. Foto: SVT/

Efter SVT:s granskning: Ny utredning mot Malmö stad

Publicerad

Malmö stad kommer i år att köpa stödboendeplatser för över 200 miljoner kronor – utan upphandling. Nu kommer Konkurrensverket att inleda en utredning mot Malmö stad.

SVT Nyheter Skåne har granskat ett stödboende i Malmö där flera gängkriminella placerades av Malmö stad. Då kom det fram att Malmö stad inte upphandlat stödboenden, trots att de i år planerar att köpa boenden för 205 miljoner kronor.

Till bara det företag som SVT har granskat, har Malmö stad betalat 70 miljoner kronor under flera års tid utan ramavtal eller upphandling. 

Stödboende blev bas för kriminella

Med SVT:s uppgifter som grund väljer nu Konkurrensverket att inleda en utredning mot staden.

– Vi har beslutat att prioritera ärendet med Malmö, säger Malin De Jounge, chef på enheten för upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverket kommer att be Malmö om uppgifter för att reda ut vad som har hänt och varför de inte upphandlat stödboende.

Malmöpolitiker välkomnar utredningen

Tidigare har Ann Söllgård, avdelningschef på arbetsmarknad- och socialförvaltningen, förklarat bristerna med att det är ett stort arbete att upphandla och att kommunen tidigare varit indelad i olika områden och stadsdelar. Sedan tidigare har kommunen gjort en översyn av alla tidigare avtal och i den översynen kommer man att se över upphandlingen av stödboenden.

– Jag välkomnar Konkurrensverkets utredning, det är jätteviktigt att vi följer lagstiftningen, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i arbetsmarknad- och socialnämnden.

Tidigare böter för brutit mot lagen

Han säger att han inte vill spekulera om varför man tidigare inte gjort upphandling av stödboenden, trots att man köpt in sådana under flera år.

– Vi gör en utredning nu och jag vill inte föregå den med spekulationer om varför det har blivit så, säger Sedat Arif.

Malmö stad har tidigare fått böter på grund av att man struntat i lagen om offentlig upphandling, och i det senaste kravet skrev Konkurrensverket att det handlar om ett ”upprepat beteende”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet