Så söker spaningshunden Cross efter döda i vattnet

Publicerad

Med hjälp av svenska kriminalsökhundar fick dansk polis hjälp i Kim Wallfallet.

Hundarna är specialtränade att söka efter döda människor i vatten.

Vi träffar springerspanieln Ben och polisinspektör Johan Esbjörnsson på träningspass vid en skånsk insjö. En blå tub med ett doftämne är gömt i gräset.

Ben och polisinspektör Johan Esbjörnsson Foto: Helena B Nilsson

– Vi söker på land först och föreställer oss att det är en person som är drunknad eller försvunnen. Och vi kommer att söka av strandremsan för att se om det kan ligga en död människa här, berättar Johan Esbjörnsson.

Söker efter vittring

Ute på sjön letar schäferhunden Cross och hans hundförare Hans Norberg efter en doftgömma. Cross ligger i fören på en specialplattform och söker efter vittring från sjöbotten.

Hur vet man att det inte är något annat hunden har hittat?

– Det har vi grundlagt från början när man tränar på land och att de markerar på rätt doft, säger Johan Esbjörnsson.

Nyligen var de specialtränade hundarna och deras förare med i Kögebukten för att hjälpa till i sökandet efter Kim Walls kvarlevor.

– Våra hundar är tränade för att söka efter döda människor i vatten och därför blev vi tillfrågade. Vi fick en genomgång av dansk polis och ett begränsat område att söka i, berättar Johan Esbjörnsson.

Flera veckors sökande

Det var tålamodskrävande och många dagar med dåligt väder. Efter flera veckor av sökande i Kögebukten, där man åkte fram och tillbaka längs den rutt som ubåten haft, så markerade hundarna. Fynden gjordes av dykare omkring 1000 meter från markeringarna.

– Även om det är ett jättehemskt ärende så kändes det som en lättnad att vi hade lyckats, säger Johan Esbjörnsson.

Få kan söka i vatten

Cross och Ben är två av 12 specialtränade hundar i Sverige som kan söka efter döda människor, blod och sperma på brottsplatser.

Men bara sju av hundarna kan söka i vatten.

Hur djupt kan föremålet ligga för att hunden ska markera?

-Det vet vi inte riktigt. I Köge var det 10-12 meter djupt och det är nog det största djupet jag varit med att söka på, säger Johan Esbjörnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.