Johan Esbjörnsson, hundförare till Ben – polisregions syds enda vattensökshund. Foto: Privat

Hunden Ben är redo att delta i sökandet efter den försvunna kvinnan

Uppdaterad
Publicerad

En kropp som legat i vattnet utsöndrar gaser som kan spåras av särskilda vattensökshundar. Hunden Ben och hundförare Johan Esbjörnsson är redo att delta i sökinsatsen efter den försvunna kvinnan vid en förfrågan.

– När en kropp sjunker stiger gaser upp mot vattenytan. Det är då vi har möjlighet att fånga de lukter som kommer upp, säger Johan Esbjörnsson, hundförare som arbetar med polisregions syd enda vattensökshund.

Tillsammans med sin Springer Spaniel Ben får teamet uppdrag vid drunkningsolyckor eller grova brott. För att kunna ge sig ut behöver de en avgränsad sökplats.

Mordet på Kim Wall

–  Vi vill ha ett område som är hanterbart, något tips om den senaste positionen. Sedan kör man ut med båten förutsättningslöst. Hunden sitter i fören på båten, sen kör man sakta och håller koll på hur hunden reagerar.

LÄS MER: Vännen: ”Hon hade inte gått in i en situation som känts farlig”

”På öppet hav är man chanslös”

Den danska polisen har bett om hjälp från den svenska polisen för att söka efter den försvunna kvinnan i svenska vatten. Johan Esbjörnsson och hunden Ben är redo att delta i sökinsatsen om det kommer en förfrågan. Då krävs det ett mer begränsat sökområde.

– På öppet hav utan att veta någonting är man chanslös, men man kan ha gjort någon form av observation. Vi kan ju dra vårt strå till stacken. Vi kan köra längs kusten, kustbevakningen kan köra längre ut och flyget kan ta ännu större områden, så var och en gör sin uppgift.

Hur djupt kan en kropp ligga för att hunden ska upptäcka den?

– Egentligen är det ingenting som stoppar. Om det är tio meter eller trettio meter så kommer gaserna ändå upp till ytan. Rent teoretiskt finns det ingen gräns, men sedan kan gasen bli väldigt utblandad och då luktar det inget när det kommer upp.

LÄS MER: Detta har hänt – svensk journalist saknas

Förs iväg med vinden

Att söka i vatten innebär extra utmaningar för både hund och hundförare.

– Det är svårare för hunden att känna lukten. Dels så förs gasen iväg med strömmar, sen blir den utspädd och uppblandad med vattnet. När lukten kommer upp till ytan så kan den föras iväg med vinden. 

Finns det någon gräns för när det inte är någon idé att leta efter en kropp längre?

– Vi säger nästan aldrig att det inte är lönt, man vet ju aldrig riktigt säkert. Vi säger alltid att vi ska försöka. Får vi något tips så försöker vi.

LÄS MER: Polisen lånar militärens flygplan i sökandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet