Antalet servicestationer har minskat kraftigt under de senaste tjugo åren. Foto: TT

Bensinstationerna blir allt färre i Sverige

Publicerad

På tjugo år har antalet bemannade bensinstationer mer än halverats i Sverige, enligt SPBI, Svenska Petroluem och Biodrivmedel Institutet.

Sedan slutet av 90-talet har antalet servicestationer, alltså bensinstationer som har butik och erbjuder service, minskat rejält. År 1998 fanns över 2000 stationer, idag är siffran nere på runt 800. Även antalet automatstationer minskar.

– I de scenarioanalyser vi gör ser vi att transporterna ökar, men mindre mängder drivmedel säljs. Detta beror på att nya bilar generellt sett är effektivare och drar mindre bränsle, samt att en större andel av fordonsflottan antas blir elektrifierad, säger Anders Wallinder, chef för enheten för utsläppshandel och drivmedel på Energimyndigheten.

Miljöomställningen hotar mackar

Enligt Energimyndigheten kan den så kallade pumplagen från år 2006 ha haft en effekt. Då blev bensinstationer skyldiga att sälja förnybara bränslen och det medförde högre kostnader för enskilda mackägare som själva tvingades investera i nya pumpar. Sedan dess har miljökraven skärpts ytterligare och Energimyndigheten spår att bensinstationerna kommer att bli ännu färre framöver.

– De utsläppskrav som ställs på nya bilar samt andra styrmedel har sannolikt den effekten att framtida bilar kommer att dra än mindre drivmedel framöver, vilket innebär mindre drivmedel sålt vid pump, säger Anders Wallinder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer