Så räddades den lilla macken i Norra Rörum

Publicerad

De bemannade bensinstationerna blir allt färre i Sverige. För två år sedan var även den lilla macken i Norra Rörum utanför Höör i Skåne nära att lägga ned när miljökraven skärptes. Men macken räddades genom ett samarbete med en större bensinstationskedja.

– Det känns ju jättebra med tanke på att landsbygden behöver sitt, säger Bo Ohlsson som tog över macken efter sin far som öppnade macken 1950.

Den anrika bensinmacken ligger på landsbygden i byn Norra Rörum där bara 250 personer bor. För två år sedan tillhörde macken inte någon kedja och Bo Ohlsson tvingades därför bära kostnaderna för kommunens nya miljökrav helt själv.

Bensinstationskedja investerade i macken

Att genomföra renoveringarna blev för dyrt och macken hotades av nedläggning när kommunen krävde att marken skulle skyddas bättre från föroreningar. Räddningen blev ett samarbete med en större bensinstationskedja som investerade i bland annat spillplattor.

– Nu har det byggts nya spillplattor, oljeavskiljare, påfyllningsskåp och allt sådant som miljön kräver. Det känns bra eftersom jag slipper de stora kostnaderna själv som dagens läge kräver. Det är roligt att macken finns kvar på bygden och det känns positivt för alla kunder, säger Bo Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.