Foto: Andreas Hillergren, TT

Bensinpriset höjs

Uppdaterad
Publicerad

De ledande bensinkedjorna höjer nu drivmedelspriserna i spåren av oroligheterna i Iran och Mellanöstern.

Både diesel- och bensinpriset höjs med tio öre litern från och med tisdag, till 16:93 respektive 16:23 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade mackar.

Den nya rekommenderade drivsmedelspriserna redovisas löpande på bensinbolagens sajter.

– Vi höjer idag priset för bensin och diesel med 10 öre. Anledningen är höjda världsmarknadspriser, uppger Stefan Samuelsson, affärsområdeschef vid St1, till SVT.

Även Preem, Cirkel K och OKQ8 höjer priset på bensin och diesel med 10 öre litern.

– Det beror i huvudsak på ökade produktionskostnader. Utvecklingen av priset sker succesivt och justeras med jämna mellanrum, säger Ludwig Kollberg på Preems presstjänst till SVT.

När sker nästa justering?

– Det kan jag inte svara på, säger han.

”Inte oväntat”

Engerianalytikern Thina Saltvedt vid Nordea säger att måndagens höjning var inte oväntad. Bensinbolagen garderar sig mot eventuella skador.

– I dag är ingen produktionsutrustning, fartyg eller pipelines förstörda. Det är risk för att det kan ske något framöver och det är inbakat i priset. Man är oroad för att det kan ske, säger Thina Saltvedt.

Är det ett steg i en serie av höjningar?

– Det beror på vad som sker i Mellanöstern. Om det blir en väpnad konflikt kommer oron att öka och då kommer priserna på olja och bensin att stiga.

– Om oron avtar sänks priserna. Det beror helt och hållet på om konflikten i Mellanöstern om konflikten kommer att eskalera.

Hon betonar att så sent som i september 2019 slogs en stor del av oljeproduktionen i Saudiarabien ut av drönare.

– Marknadsaktörerna har drönarangreppet som skedde i Saudiarabien i höstas i färskt minne. Det var en chock som slog ut hälften av oljeproduktionen från Saudiarabien. Det är historiskt att så mycket olja försvinner under så kort tid, säger marknadsanalytiker Thina Saltvedt vid Nordea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.