Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) Foto: Pontus Lundahl, TT

Nya bensin- och dieselbilar kan förbjudas

Publicerad

Det kan bli förbjudet att sälja nya bensin- och dieselbilar från och med år 2030. Nu ska frågan utredas, efter en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) enligt ett pressmeddelande.

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska ta fram förslag på hur ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar ska genomföras. Utredningen ska också innehålla en plan för när fossila drivmedel ska ha fasats ut.

– Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund, enligt ett pressmeddelande.

Bolund: ”Vi behöver fler elbilar”

För att nå målet om 70 procent lägre utsläpp från inrikestransporter 2030, jämfört med 2010, krävs nu större grepp, anser Per Bolund att det inte finns någon enskild lösning för att nå målet. I stället handlar det om att göra flera saker samtidigt. Ny teknik, nya bilmodeller, elektrifiering och att ta fram biodrivmedel från svensk skog och svenskt jordbruk är några exempel. Även fler personer som cyklar och åker kollektivt i städerna kan spela in.

– Vi behöver fler elbilar, laddhybridbilar och andra typer av bilar som inte är beroende av fossila bränslen. Det är otroligt viktigt, säger han.

Nya tongångar i EU

Utredningen är en del av januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Men för att ett förbud ska vara möjligt måste också en regeländring ske inom EU och ett godkännande från EU-kommissionen krävs.

– Vi hör nya tongångar, både från enskilda länder men också från EU-kommissionen, säger Bolund till TT.

Regeringen kommer även att driva på för att införa ett motsvarande förbud inom hela EU.

Utredningen kommer att ledas av Sven Hunhammar från Trafikverket, som ska lämna sina förslag senast den 1 februari 2021.

Sven Hunhammar, måldirektör för miljö och hälsa vid Trafikverket, kommer att leda utredningen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.