En ny tysk studie visar att elbilar kan vara sämre för miljön än diesel. Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Tysk rapport: Elbilar kan vara sämre för miljön än diesel

Uppdaterad
Publicerad

En ny tysk rapport visar att elbilen kan vara en större miljöbov än diesel. Koldioxidutsläppen kan bli större från elbilen, om elen kommer från till exempel kolkraft, rapporterar Ekot. Samtidigt möts studien av hård kritik från flera håll.

Bakom rapporten står det tyska ekonomiforskningsinstitutet Ifo. I studien har forskarna jämfört alla koldioxidutsläpp från en eldriven Tesla och en dieseldriven Mercedes.

Det mesta av Mercedesens utsläpp kommer ut via avgasröret, medan Teslan skapar utsläpp när batterierna byggs och när den laddas.

I Tyskland kommer ofta elen från kolkraft, och då blir utsläppen över Teslans livslängd större. Detsamma gäller i Kina och USA.

Mindre i Sverige

I Sverige ser det dock annorlunda ut. Här kommer bara en liten del av elen från fossila bränslen.

Anders Nordelöf, som forskar om elektrifiering av fordon på Chalmers, är inte överraskad av rapporten. Samtidigt säger han att det fortfarande är viktigt att ställa om på sikt.

– Framförallt är det viktiga att ställa om, bort från fossila bränslen och fasa ut dem. Elektrifiering är ett sätt att göra det, och det måste påbörjas redan i dag, säger han till Ekot.

Möts av kritik

Sedan studien publicerades har många kritiska röster väckts, bland annat från motorbranschen. En transportforskare, Lasse Fridstrøm, som norska NRK har pratat med menar att den är ”grovt vilseledande” och ”baserad på närmaste absurt tendentiösa förutsättningar”.

Bland annat menar han att Ifo bortsett från att utsläppen i trafik ofta är större än i laboratoriet.

En annan forskare påpekar att personerna bakom rapporten inte har expertis som forskare på elbilar, och att de gör fel som publicerar den som en akademisk studie.

Den här artikeln har uppdaterats. I en tidigare version skrevs att det rörde sig om en vetenskaplig studie. Texten har även uppdaterats med kritik mot  studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.