Per Bolunds (MP) förklaring till bensinpriset: ”Oljepriset har ökat och kronan försvagats”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals svenskar har gått samman för att protestera mot stigande bensinpriser i Sverige. I SVT:s Agenda förklarar Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund det höga bensinpriset med att priset på olja ökat samtidigt som den svenska kronan försvagats.

Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” växer i rasande fart. Den samlar svenskar över hela landet som anser att bensinpriserna i Sverige – där en liter bensin i dag kostar över 16 kronor per liter – är på tok för höga. 

60 procent av bensinpriset är i dag skatter. Men när Per Bolund gästade SVT:s Agenda under söndagskvällen var förklaringen till att bensinpriset stigit den senaste tiden en annan.

– Det som har hänt den senaste tiden är att oljepriset har ökat och att kronkursen har försvagats, säger han.

Vill satsa på andra drivmedel

Ett sätt undvika ”prischocker” är att göra sig oberoende av oljan och i stället gå över till att köra på svenska biodrivmedel och att använda el, menar Per Bolund.

Men för en privatbilist är det en ganska stor omställning ekonomiskt, elbilar är väldigt dyra bilar?

– De är dyra att köpa och billiga att köra, men efter att de kommit ut på förstahandsmarknaden kommer de också sen ut på andrahandsmarknaden. Då blir de betydligt mer överkomliga även för de som inte har de högsta inkomsterna, säger Per Bolund.

Folkligt missnöje mot MP

Missnöjet mot bensinpriserna beskrivs som brett och folkligt, och på den MP-kongress där Per Bolund valdes till nytt språkrör konstaterades att partiet har lågt stöd bland ”vanligt folk”. Bara en procent av väljarna anser att Miljöpartiet ”förstår sig på vanligt folk”.

Hur kommer det sig att folk inte litar på er?

– Det är såklart en varningsklocka som vi får ta till oss. Jag vet att ”vanligt folk” också har en klimatoro. De har en stor oro inför framtiden och utmaningarna som väntar oss. Men vi måste som parti också visa att vi inte bara är ett parti för miljön och framtiden utan också för människor här och nu.

Se klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.