Socialnämnden beslutade under tisdagen om hur man ska hantera bostadssituationen för nyanlända. Foto: Patrik Cegrini

Nyanländas hyreskontrakt i Lomma sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen beslutade socialnämnden i Lomma att hyreskontrakt för nyanlända blir tidsbegränsade. För en del nyanlända innebär beslutet att de kommer behöva flytta från sina bostäder under nästa år.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om det omdebatterade förslaget. Totalt 73 hushåll, både familjer och singelhushåll, påverkas av det nu tagna beslutet, enligt kommunen.

Socialnämnden beslutade i enlighet med de riktlinjer som föreslagits. M, C, S och SD röstade för beslutet, L och det lokala partiet Fokus Bjärred reserverade sig mot beslutet.

– Beslutet grundar sig i att vi måste ha genomströmning i våra etableringsbostäder, säger Susanne Borgelius (M), socialnämndens ordförande.

Uppsägningstid varierar

När de nyanlända tvingas flytta beror på när de fick sitt kontrakt och vilken situation de befinner sig i.

För de nyanlända som kommit mellan 2016 och 2018 gäller följande:

  • Singelhushåll får sina kontrakt uppsagda med tre månaders uppsägningstid
  • Familjer får sex månaders uppsägningstid om de har egen försörjning – om inte kan de få ytterligare sex månader För familjer tas hänsyn till skolterminer, det villl säga att kontrakt inte bryts mitt i en termin

De nyanlända som fått bostad 2019 får behålla sina hyreskontrakt på 13 månader, därefter gäller följande:

  • Singelhushåll som är självförsörjande får inte förlängt. Ej självförsörjande kan få 12 månader förlängt
  • Familjer kan vid behov få 12 månaders förlängning om de blir självförsörjande första året
  • Familjer som inte blir självförsörjande kan också få 12 månader förlängt, därefter kan de få ytterligare 6 månader förlängt vid max två tillfällen Även här tas hänsyn till skolterminer

Börjar gälla nästa år

Den 10:e januari 2020 träder beslutet i kraft. Då börjar förvaltningen att arbeta efter de nya riktlinjerna.

– Det tål att upprepas att detta är riktlinjer. De omfattar de flesta men inte alla och det kan behöva göras individuella bedömningar, säger Susanne Borgelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.