Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av väktare hoppas kyrkogårdsförvaltningen kunna hindra fler incidenter från att inträffa på Östra kyrkogården i Malmö. Foto: Raphaelle Sisask

Efter vandaliseringen av gravar – kyrkogården bevakas dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har totalt 33 gravplatser på Östra kyrkogården i Malmö vandaliserats. Nu sätter kyrkan in väktare för att få bukt med problemen.

Senast det vandaliserades var under valborgshelgen då både muslimska och kristna gravstenar drabbades.

– Vi blir ju lika bestörta varje gång det händer, säger Jörgen Lindberg som är tillförordnad kyrkogårdschef på bland annat Östra kyrkogården. Han har aldrig tidigare bevittnat så mycket vandalisering på så kort tid.

– Gravkullar har sparkats på, lyktor har krossats och tunga gravstenar har välts, säger han.

Bevakning dygnet runt

Nu sätter kyrkan in bevakning dygnet runt för att få stopp på gravskändningarna.

– Vi har en väktare som patrullerar för att förhindra att fler gravplatser drabbas. Men det är inte lätt på en 50 hektar stor kyrkogård, säger Jörgen Lindberg.

Kyrkogårdsförvaltningen överväger också att sätta in kameraövervakning.

– Det är inte ett självklart beslut eftersom vi inte vill inkräkta på de som besöker sina anhöriga här.

12 polisanmälningar

Totalt 12 anmälningar om gravvandalisering har kommit in till polisen sedan början av april. Samtliga anmälningar har lagts ner då polisen inte kunnat gå vidare i ärendet.

– Men bara för att polisen lägger ner ett ärende betyder inte det på något sätt att det här ärendet är bortglömt. Får vi in information som gör att vi kan komma vidare så är vi ett knapptryck bort så vi kan öppna utredningen igen, säger Nils Norling som är presstalesperson vid polisen i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.