Mannen körde över en gräsmatta och ner demonstrationsskyltar innan han kraschade in i ett träd. Foto: Mikael Nilsson

Bilist som körde in i asylmanifestation i Malmö har erkänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-åring som försökte köra in i en demonstration utanför Migrationsverket i Malmö har erkänt, rapporterar Aftonbladet.

Det var i söndags som mannen i hög fart körde mot en grupp irakier som manifesterat mot Sveriges asylregler under en längre tid. Mannen körde över en gräsmatta och ner demonstrationsskyltar innan han kraschade in i ett träd. På mannens bil fanns någon form av nazistsymbol.

LÄS MER: Nazistsymbol på bilen som attackerade demonstranter

”Han gör det för att markera”

Händelsen utreds av polisens hatbrottsgrupp och kommer att prioriteras. Förundersökningsledare Zandra Persson säger att det är ett tydligt hatbrott.

– Han säger att han gör det för att markera. Att han inte tycker att de ska vara i landet, säger hon till Aftonbladet.

Erkänner även liknande händelser

22-åringen, som försatts på fri fot, är misstänkt för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, brott mot vapenlagen och misshandel. Han ska ha använt pepparspray mot personer på plats och dessutom haft en kniv.

LÄS MER: Åklagare visste inte att hon leder utredning om nazistattack

Mannen är också polisanmäld för att ha gjort en liknande körning in i demonstrationen i lördags. Även den händelsen har han erkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.