Bombdåd kopplas samman med bilskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns personkopplingar mellan de tre grova våldsbrott som inträffade i Malmö i slutet av förra veckan. Boenden på Rosengård utsattes för livsfara vid bombdådet. Enligt övervakningskamerans klocka dröjde det en minut och 42 sekunder mellan att gärningsmannen tände stubinen och bomben exploderade.

Polisen bekräftar att filmen som spridits på sociala medier visar bombdådet i Rosengård på fredagskvällen.

– Vi har inte kunnat se att det kunnat skada vår utredning att den här filmsnutten har kommit ut, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Tre grova våldsbrott

På den nedklippta filmen syns hur en man placerar en bomb, tänder en stubin och springer från platsen. Enligt den digitala klockan från övervakningskameran tog det en minut och 42 sekunder innan bomben exploderade

– Tiden där emellan har du ingen kontroll över, vem som skulle kunna gå förbi, gå ut med hunden, gå ut i trappuppgången eller vad som helst. Det är så otroligt hänsynslöst så jag har knappt ord för det, säger Nils Norling.

Bombdåd kan vara hämnd

Under 30 timmar skedde tre våldsbrott i Malmö. Det började på torsdagseftermiddagen då en bil besköts från en annan bil i Bunkeflo. Två män greps inom en timme och häktades senare misstänkta för mordförsök.

På fredagen placerades två bomber ut på olika adresser i Malmö, vilket kan vara hämndaktioner för skjutningen. Den första bomben i Limhamn detonerade inte. Däremot blev det en kraftig explosion i Rosengård på fredagskvällen.

Det finns personkopplingar mellan samtliga tre våldsbrott.

– Jag vill inte kommentera några eventuella kopplingar mellan de tre olika ärendena. Däremot är det praxis att när det sker, den här typen av grova våldsbrott, så tittar vi alltid på möjliga kopplingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.