Den här bilen användes vid bilsläpningarna. Foto: Polisen

Bilsläparna döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten bedömer, liksom tingsrätten, att bildragningarna var misshandel. Men rätten skärpte på torsdagen påföljden med fängelse en månad för var och en av de två tonåringarna.

Malmö tingsrätt dömde i  mars ifjol två tonåringar för att de genom att hålla fast personer släpat dem efter bilen när den körde i väg. Tingsrätten dömde dem till misshandel och ett försök till skyddstillsyn med samhällstjänst men enligt hovrätten bör alltså skyddstillsynen kombineras med fängelse istället för samhällstjänst.

Åklagaren överklagade domen och yrkade att hovrätten skulle döma dem för grov misshandel till fängelse men inte heller hovrätten anser att brotten är grova, men skärpte på torsdagen påföljden med en månads fängelse var för de två männen.

Tillvägagångssättet för alla händelser har varit att de två männen i övre tonåren frågat personer om hjälp med att hitta vägen. När det sedan ville tacka för hjälpen genom att ta i hand har de hållit fast offrets hand och släpat dem med när bilen körde.

Misshandeln inte grov

Hovrätten slår fast att gärningsmännens agerande har varit farligt och att de båda har utsatt offren för en försvarslös och skrämmande situation.

– Avgörande för om brotten ska bedömas som grov misshandel är emellertid om gärningarna har varit livsfarliga eller om gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet eller råhet, säger hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth i ett pressmeddelande.

Offren har i de flesta fall  fått blåmärken och skrapsår, dessutom har händelseförloppen varit relativt korta och därför rör det sig om misshandel av normalgraden, menar de i hovrätten.

Men brottets allvar gör trots det att hovrätten alltså vill att de två männen döms till en månads fängelse var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.