Många i bygden engagerade sig för att Bjärsjölagårds förskola inte skulle läggas ned. Foto: Edina Hrustic

Föräldrarnas protester räddade förskolan

Publicerad

Ingen av förskolorna i Piratenområdet i Sjöbo kommun kommer att läggas ned. Kommunen utredde om tre förskolor skulle bli två för att spara pengar, men familjenämnden har beslutat att förskolorna blir kvar.

– Det känns jättebra. De sa att det var lite tack vare oss föräldrar, att vi kunde lägga fram bra argument om våra barns trygghet och närheten till förskolor på landet, säger Therese Hansson, en av de föräldrar som protesterade mot nedläggningen.

Nu har kommunen hittat andra lösningar att få ekonomin att gå ihop.

– Alla förskolor i Piratenområdet kommer att vara kvar. Dels fick vi lite fler barn i kö i området och dels har man gjort andra organisationsförändringar, säger Marita Persson, förskolesamordnare i kommunen.

Föräldrar protesterade

Bjärsjölagårds förskola ligger på landsbygden i Sjöbo kommun och var den förskola som löpte störst risk att läggas ned, eftersom det är den minsta förskolan i området. Föräldraengagemanget blev stort för att rädda förskolan och över 130 personer i bygden protesterade mot nedläggningen.

Försvinner förskolan blir här färre barn och fler kommer säkert välja att flytta, sade Therese Hansson när SVT Nyheter Skåne träffade henne tidigare i höstas.

Sparar på andra håll

Men den 21 november beslutade familjenämnden att inte lägga ned någon av förskolorna. Budgetunderskottet på 800 000 kronor löser kommunen istället på andra sätt.

– Vi ska bland annat ändra mattransporterna till förskolorna, säger Marita Persson.

– Alla är glada och nöjda över att vi får behålla vår förskola, säger Therese Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer