Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Lindwall är tacksam över att vara hemma i värmen framför brasan i Lomma efter att ha stått i kö i 17 timmar på E22 mellan Kristianstad och Hörby. Foto: SVT/Privat

Björn satt fast i bilen i 17 timmar – ”Ska inte behöva ta så lång tid”

Publicerad

Björn Lindwall tänkte att han var i god tid till sitt ärende i Lomma när han och hans son körde från Sölvesborg vid 8 på onsdag morgon. En timme senare fastnade de i kö och kom inte loss förrän 17 timmar senare.

– Vi fick information på radion om att det skulle komma undsättning men det tog många timmar innan vi såg några plogbilar, säger Björn Lindwall, boende i Lomma.

Det var under onsdagsmorgonen som köbildningen startade mellan Hörby och Kristianstad och 1 000 bilar stod helt still. Den senaste prognosen är att E22 kommer att öppna igen fredag morgon.

E22 avstängd efter snökaos

Kunde gått snabbare

Eftersom Björn Lindwall kör en el-bil var de tvungna att stänga av bilen under väntan då elen riskerade att ta slut. Vid 2-tiden torsdag natt kom de loss och kunde åka hem. Vid det här laget var de trötta och hungriga.

Björn är kritisk till att arbetet med att flytta fordonen som orsakade kösystemet längst E22:an tog så lång tid.

– Det är beklämmande. Verkar som ett samordningsproblem mellan myndigheterna. Det ska inte behöva ta så lång tid.

”Besvärlig situation”

Det ska nu utredas vad som kunde ha gjorts bättre, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Det svåra är att Skåne har många tillfartsvägar och då handlar det inte bara om att stänga av en väg utan hela områden och då är vi inne på en stor operation, säger Bengt Olsson.

I klippet hör du Trafikverkets presschef Bengt Olsson bemöta kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E22 avstängd efter snökaos

Mer i ämnet